Ελλάδα

Πελώνη: Εντός της εβδομάδας θα σπάσουμε το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών

  • newsroom


Για την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νόμου είπε ότι θα εξαρτηθεί από όλους μας σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στον τελευταίο δύσκολο μήνα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αξιολογούνται βήμα βήμα, κάθε εβδομάδα, από την επιτροπή που κάνει τις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι επιβαρυμένη, ειδικά στην Αττική, και πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου είναι προτεραιότητα. «Όσο πιο πιστά εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο παράτασης το lockdown είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πως χωρίς αυτά τα μέτρα θα είχαμε περισσότερους θανάτους και κρούσματα. «Αναζητούνται έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο», συνέχισε και σε ερώτηση αν θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα ή τα σχολεία, απάντησε πως «ελπίζουμε πως θα μπορέσουν να γίνουν και τα δύο».

Για την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νόμου είπε ότι θα εξαρτηθεί από όλους μας σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στον τελευταίο δύσκολο μήνα.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς δήλωσε πως εντός της εβδομάδας θα «σπάσουμε» το φράγμα του 1 εκ εμβολιασμών και πως ενώ σταδιακά θα προχωρά ο εμβολιασμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας και από το Πάσχα και μετά θα μιλάμε από άλλη βάση και για τα περιοριστικά μέτρα. «Ελπίζουμε ότι θα έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας μέχρι τότε ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο β’ τρίμηνο του έτους που αναμένουμε ότι θα είναι πολύ περισσότερες», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το εμβόλιο της J&J είπε ότι αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εφόσον εγκριθεί αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα, ει δυνατόν τον Απρίλιο ενώ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού διευκρίνισε ότι εμείς δεν θέλουμε πολίτες δύο ταχυτήτων αλλά μια κατηγορία ταξιδιωτών ταχείας κυκλοφορίας οι οποίοι εφόσον θα έχουν εμβολιαστεί δεν θα περνούν από τεστ και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ανέφερε πως όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της πρότασης που έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός και συζητούνται τεχνικά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει είναι υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά δεδομένα στο πιστοποιητικό που θα γίνει ενιαίο κάποια στιγμή», συνέχισε και σημείωσε πως το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού υπάρχει και διατίθεται σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Πρόσθεσε πως γίνονται τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ ώστε να υπάρξει μία φόρμα για όλους.

Για τη θέση της αντιπολίτευσης αν επιταχθούν κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα, η κα Πελώνη σημείωσε ότι οι ΜΕΘ στην Αττική έχουν αυξηθεί και πως κρεβάτια ανοίγουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. «Η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το ζήτημα είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Πτωχευτικός Νόμος: Επίσημη πρώτη για τη διαδικασία εξυγίανσης – Τα SOS για τις επιχειρήσεις

Επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων ΜμΕ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα με τις υπεκμισθώσεις – Λύση στο αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Απόρρητο Απόρρητο