Ελλάδα

Πότε θα αρθούν τα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα

  • newsroom


Στην πορεία της επιδημίας κορωνοϊού θα παραμείνει καρφωμένο το βλέμμα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών (και) για τις επόμενες ημέρες

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να παραταθεί άλλη μία εβδομάδα, και ως τις 30 Ιανουαρίου, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση της επιδημίας πρώτη φορά πριν από την Πρωτοχρονιά έγινε δεκτή χθες από το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση και το χρονικό περιθώριο που αυτή αφήνει για την ολική ή μερική άρση των μέτρων από τον επόμενο πια μήνα.

Η υποχώρηση των κρουσμάτων αλλά και των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή νέων νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και νεκρών, και η επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών όπως και η ενίσχυση του εμβολιαστικού μετώπου, ιδίως με τους εμβολιασμούς της αναμνηστικής και της πρώτης δόσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Αυτά θα κρίνουν τι θα ισχύει τον Φεβρουάριο στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, την τηλεργασία. Το σίγουρο είναι πως η χρήση της ειδικής προστατευτικής μάσκας ή της διπλής μάσκας θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη.

Τι στάθμισαν και τι αναμένουν οι ειδικοί

Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι ένα επιδημιολογικό δεδομένο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των περιορισμών. Οι ειδικοί διαπιστώνουν την υποχώρηση των νέων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, όμως βλέπουν και τον υψηλό αριθμό τους σε ημερήσια βάση – την τελευταία εβδομάδα κυμαίνονται στα 19.000 ημερησίως κατά μέσο όρο. Προφανώς υπάρχει σημαντική βελτίωση, και έχει διανυθεί σημαντική απόσταση από τα 40.000 κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, αποτέλεσμα που πιστώνεται στην εφαρμογή των μέτρων.

«Είναι ορατή η αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της νόσου Covid-19, αλλά δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», είπε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού».

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr