Καρπούς φαίνεται πως αποφέρει ο ακτιβισμός του «Κινήματος της Πετσέτας», τόσο στην Πάρο από όπου ξεκίνησε τις δυναμικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας της η τοπική Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, όσο και σε άλλα νησιά. Η αντίδραση «από τη βάση» της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή χωρίς να υπάρχει -ορατή, τουλάχιστον μέχρι στιγμής- οποιαδήποτε κομματική ή άλλη κηδεμονία, εξαπλώνεται. Νέες εστίες πρωτοβουλιών ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Ρόδο, τη Νάξο, τη Σέριφο κ.α. Η δε άμεση αποτελεσματικότητά του, χάρη στην ενεργοποίηση των αρμόδιων κρατικών φορέων ύστερα από την προβολή του ζητήματος από τα ΜΜΕ, δημιουργεί προϋποθέσεις ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη μίμηση του αρχικού «Κινήματος της Πετσέτας».

Σε ό,τι αφορά στην Πάρο, το «Κίνημα της Πετσέτας», από χθες Τρίτη 2 Αυγούστου 2023 μπορεί να υπερηφανεύεται πως κατήγαγε τον πρώτο και καθοριστικό για τη συνέχεια θρίαμβό του επί της αυθαιρεσίας επιχειρηματιών: Η παραλία Μικρή Σάντα Μαρία απαλλάχθηκε από ξαπλώστρες, ομπρέλες και τα συναφή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μέσον το οποίο έδωσε πρώτο δημόσιο βήμα σε εκπροσώπους του «Κινήματος της Πετσέτας», ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας. Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή «ανήκουν») όλες οι ελληνικές παραλίες. Επειδή όμως αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία, αργεί χαρακτηριστικά, εν τω μεταξύ τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα κ.λπ, κάτι που είναι αυθαίρετο. Βεβαίως, το ευχάριστο είναι ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής δικαιοσύνης λειτουργούν».

Επίσης, ο κ. Κωβαίος επισήμανε ότι η σχέση των δήμων με την Κτηματική Υπηρεσία καθορίζεται από ΚΥΑ, η οποία όμως εκδίδεται κάθε τρία χρόνια. Υπ’ αυτή την έννοια, ο εκάστοτε δήμος δεν είναι άμεσα αρμόδιος για την επιβολή ή την περιφρούρηση της έννομης τάξης στις παραλίες του χώρου ευθύνης του.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr