Το πιο σπουδαίο γεγονός του μηχανοκίνητου αθλητισμού που διοργανώνεται στην Ελλάδα ξεκινά στην καρδιά της Αθήνας. Για πρώτη φορά στην μακροχρόνια ιστορία του, το Ράλλυ Ακρόπολις περιλαμβάνει μια Ειδική Διαδρομή γύρω από το Σύνταγμα, κάτι που οραματίζονταν επί δεκαετίες οι φίλοι του σπορ αλλά θεωρούνταν εντελώς αδιανόητο έως μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

λόγω της διεξαγωγής του «Ράλι Ακρόπολις 2021» θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  σε μετρό και τραμ.

Ειδικότερα, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας:

– Ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» θα είναι κλειστός και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

– Τα δρομολόγια του τραμ θα διεξάγονται με τερματικό σταθμό τη στάση «Κασομούλη» από την έναρξη των δρομολογίων και μέχρι νεότερης ενημέρωσης.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του αγώνα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ κατά μήκος του οδικού δικτύου που περιβάλλει την αθλητική εγκατάσταση της Ειδικής Διαδρομής, ως εξής:

-Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από 06:00΄ ώρα της Πέμπτης 09/09/2021 και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας αυτών από 11:00΄ ώρα της Πέμπτης 09/09/2021 , στις κατωτέρω οδούς και λεωφόρους:

Σταδίου, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αμερικής έως τη συμβολή της με την Πλ. Συντάγματος,
-Λ. Β. Σοφίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ακαδημίας έως τη συμβολή της με τη Λ. Αμαλίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Λ. Β. Σοφίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ.Αμαλίας, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Σέκερη έως τη συμβολή της με την Λ.Αμαλίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Πλ. Συντάγματος, καθ’ όλο το μήκος της,
-Φιλελλήνων, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Λ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Λ. Συγγρού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κέντρο, στο τμήμα από το τη συμβολή της με την οδό Καλλιρόης έως τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου,
Λ. Συγγρού στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Παραλία, στο τμήμα από το τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου έως τη συμβολή της με την οδό Αμβρ.Φραντζή,
-Χατζηχρήστου, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Ροβέρτου Γκάλι, καθ’ όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο,
-Κόμβος Ακρόπολης,
-Προπυλαίων, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Ροβέρτου Γκάλι έως τη συμβολή της με την οδό Καβαλλότι,
-Καβαλλότι, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Προπυλαίων έως τη συμβολή της με την οδό Μισαραλιώτου,
-Μισαραλιώτου, καθ’ όλο το μήκος της,
-Πετμεζά, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Μισαραλιώτου έως τη συμβολή της με τη Λ.Συγγρού.

-Η κάθετη διέλευση των οχημάτων επί των οδικών αξόνων της Λ. Β.Σοφίας, της Λ.Β.Κων/νου, της οδού Σταδίου και της οδού Πανεπιστημίου θα επιτρέπεται.

-Καθορισμός της οδού Βουλής, ως οδού αντίθετης ροής (αντιδρόμηση), στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Κολοκοτρώνη έως τη συμβολή της με την οδό Καρ. Σερβίας, μόνο για οχήματα μεταφοράς μονίμων κατοίκων, οχήματα μεταφοράς επιβατών προς ξενοδοχειακές μονάδες και οχήματα ανεφοδιασμού και εξυπηρέτησης παρακείμενων επιχειρήσεων.

Λόγω των ανωτέρω περιορισμών παρακαλούνται οι οδηγοί για τη διευκόλυνσή τους, να επιλέγουν εναλλακτικούς οδικούς άξονες (Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Σταδίου κ.λπ.) για την προσέγγισή τους στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας ή ενδεικτικά μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω εναλλακτικά δρομολόγια:

-Προς Κέντρο Αθήνας (για τους κινούμενους επί της Λ. Συγγρού) :

Λ. Συγγρού – δεξιά Καλλιρόης – συνέχεια Λ.Β.Κων/νου – αριστερά μέσω κάθέτων οδών προς περιοχή Κολωνακίου

-Προς Κέντρο Αθήνας (για τους κινούμενους επί της Λ.Κηφισίας):

Λ. Κηφισίας – συνέχεια Λ.Β.Κων/νου – δεξιά Λ.Β.Σοφίας – δεξιά Σέκερη ή,

Λ.Κηφισίας – δεξιά Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά μέσω καθέτων οδών προς Κέντρο Αθήνας ή,

Λ.Κηφισίας – δεξιά Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).

-Η προσέλευση θεατών (πεζών) για την παρακολούθηση της εκδήλωσης, θα πραγματοποιείται:

Για τους προσερχόμενους στη Λ.Αμαλίας, μέσω της οδού Σουρή ή του Ζαππείου,
Για τους προσερχόμενους στην Πλ. Συντάγματος, είτε από τη τη συμβολή Πανεπιστημίου/ Βουκουρεστίου είτε από τη συμβολή Σταδίου/ Αμερικής.

Ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατόν να τροποποιηθούν χρονικά και εδαφικά, αναλόγως των επικρατούντων κυκλοφοριακών συνθηκών.

Πανηγυρική υποδοχή του «Ράλι των Θεών» 

Το Ράλλυ Ακρόπολις,  ένας από τους εμβληματικούς -και εξαιρετικά απαιτητικούς- αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι (WRC) είχε μείνει εκτός προγράμματος για τα προηγούμενα 8 χρόνια. Γι’ αυτό και η Ειδική Διαδρομή στο Σύνταγμα είναι μια γιορτή, μια πανηγυρική υποδοχή του «Ράλι των Θεών» κατά την επιστροφή του στην αυθεντική έδρα του, με την εκκίνηση των αυτοκινήτων ακριβώς όπως το ορίζει η παράδοση, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Τα 55 αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο 29ο Ράλλυ Ακρόπολις, με τα ισάριθμα πληρώματα (οδηγός και συνοδηγός) θα αρχίσουν να «πυροβολούν» μπροστά από τον Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη λίγα λεπτά μετά από τις 6 το απόγευμα. Προηγουμένως, όμως, θα έχουν κάνει την πρώτη, «αναγνωριστική» διαδρομή (Shakedown) στην περιοχή της Λαμίας, όπου βρίσκεται το κέντρο του αγώνα, με τις εγκαταστάσεις του Service Park κ.λπ.

Για σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, μια πραγματικά ιστορική ημέρα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην Ελλάδα, η διαδρομή όπου θα αγωνιστούν τα παγκόσμια αστέρια του σπορ όπως ο πολυπρωταθλητής Σεμπαστιάν Οζιέ, αλλά και ο Έλληνας Λάμπρος Αθανασούλας, θα κλείσει πλήρως για την κυκλοφορία από τις 13:30. Το πρώτο αυτοκίνητο θα πάρει εκκίνηση στις 18:08.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, η «Cosmote 5G Athens Stage» είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά εγχειρήματα του EKO Ράλλυ Ακρόπολις. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο αγώνας θα περάσει μέσα από το κέντρο της πρωτεύουσας, σε ένα μοναδικό σκηνικό. Η ειδική διαδρομή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τελετή εκκίνησης, στην Ακρόπολη. Με μήκος περίπου 1 χλμ., η διαδρομή κυκλώνει την πλατεία Συντάγματος, περνώντας από μερικούς από τους μεγαλύτερους δρόμους της Αθήνας και εμπρός από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αφού προηγηθούν αναγνωριστικά περάσματα (2 γύροι, με μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ./ώρα) θα ακολουθήσει η εκκίνηση του πρώτου αυτοκινήτου και ο τερματισμός του, έπειτα από 1,5 γύρο, εντός της Πλατείας Συντάγματος. Αφού ολοκληρωθεί η Ειδική Διαδρομή, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα παραμείνουν όλη τη νύχτα στην Πλατεία Συντάγματος, σε καθεστώς parc fermé (δηλαδή χωρίς δικαίωμα επισκευών, ρυθμίσεων κ.λπ).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΟΠΑΠ: Επιστροφή στην κανονικότητα με bonus προμέρισμα

Τον Μάιο του 2022 ανοίγει το νέο Casa Cook 5* στη Σάμο (pics)

Εφορία: Πληρωμές χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος του μήνα