Ελλάδα

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Οδηγός για τα μέτρα που θα ισχύσουν (vid)

 • newsroom


Λίγο πριν «φύγει» το ιδιαίτερο 2020, και η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει - Τι ισχύει για τις επόμενες δύο ημέρες - Τι ώρα κλείνουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι πρέπει να ξέρετε για τις μετακινήσεις εκτός νομού - Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς

Στο ίδιο μοτίβο, με τα Χριστούγγενα θα κινηθεί η χώρα την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, καθώς τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν επακριβώς, και μάλιστα οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ αναμένεται να είναι σαρωτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί όπως και τα Χριστούγεννα ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός στα σπίτια.  Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια μέχρι 9 άτομα προερχομένα από δύο οικογένειες.

Απαραίτητη η αποστολή sms για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εξακολουθεί να ισχύει από τις 22:00 έως τις 05:00, ενώ οι πολίτες καλούνται όπως πάντα, να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Μια «ανάσα» πριν φύγει το 2020 και εν μέσω lockdown, οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες πόσω μάλλον την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, που οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για την τήρηση των μέτρων θα είναι αυξημένοι.

Ειδικότερα, για τις μετακινήσεις της Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπονται στο ίδιο όχημα να βρίσκονται ο οδηγός και ένας ακόμη επιβάτης, όμως 4 είναι τα επιτρεπόμενα άτομα για άτομα της ίδιας οικογενείας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ισχύουν στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται ο οδηγός και ένα ακόμα άτομο. Ο περιορισμός αυτός βέβαια δεν ισχύει για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, αφού τα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι όλη τη μέρα μαζί στο σπίτι.

 • Ακόμα ένας επιβάτης μπορεί να επιβαίνει στο αυτοκίνητο στην περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί ο δεύτερος επιβάτης.
 • Στα διπλοκάμπινα επιτρέπονται μέχρι και δύο άτομα πλέον του οδηγού. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα μικτής χρήσης αλλά και τα τύπου ΒΑΝ οχήματα.
 • Το όριο επιβαινόντων μπορεί να υπερβεί μόνον εφόσον πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου δεν είναι δυνατή

Μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Για αύριο 31 Δεκεμβρίου το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα τροποποιηθεί και τα υποκαταστήματα των μεγάλων αλυσίδων θα λειτουργήσουν από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Την 1η Ιανουαρίου 2021 θα παραμείνουν κλειστά. Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα, ισχύει η μέθοδος του click away για τις αγορές των καταναλωτών, καθώς το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή.  Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός στο 13033 για μετάβαση στο σούπερ μάρκετ αλλά και για παραλαβή προϊόντων μέσω click away είναι το «2».

Τι ώρα σταματούν μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, τα τελευταία δρομολόγια του Μετρό, του ΗΣΑΠ και του Τραμ διαμορφώνονται ως εξής:

 • Γραμμή 1: Από Πειραιά προς Κηφισιά στις 22:20. Από Κηφισιά προς Πειραιά στις 22:20.
 • Γραμμή 2: Από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 22:43, από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 22:38.
 • Γραμμή 3: Από Νίκαια προς Αεροδρόμιο στις 21:31, από Νίκαια προς Δουκίσσης Πλακεντίας στις 22:41. Από Αεροδρόμιο προς Νίκαια στις 22:02 και από Δουκίσσης Πλακεντίας προς Νίκαια στις 22:42
  Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από το Σύνταγμα προς όλους τους τερματικούς σταθμούς του Μετρό (εκτός του αεροδρομίου) στις 11:00.

Επίσης, τα τελευταία δρομολόγια του Τραμ έχουν ως εξής:

 • Από Σύνταγμα προς Βούλα στις 21.58
 • Από Σύνταγμα έως Αγ. Κοσμά στις 22:34.
 • Από Βούλα προς Σύνταγμα στις 21:27
 • Από Βούλα προς Αγ. Αλέξανδρο στις 23:04.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού την Πρωτοχρονιά

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Ωστόσο προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις:

 • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
 • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
 • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
 • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
 • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
 • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στους μητροπολητικούς ναούς

Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν και για τη λειτουργία των ιερών ναών. Ειδικότερα, οι πιστοί θα βρεθούν στις εκκλησίες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα, και με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Διαβάστε περισσότερα:

Απόρρητο Απόρρητο