Ελλάδα

Σχολεία: Πιθανό άνοιγμα στις 12 Aπριλίου – Την Παρασκευή η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων

  • newsroom


Πώς θα γίνονται τα self testing - Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες

H 12 Απριλίου προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την επανέναρξη γυμνασίων και λυκείων και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως των δημοτικών. Η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να επιδοθεί προς την κυβέρνηση έως την Παρασκευή.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι δεν επιτρέπει , σύμφωνα με τους ειδικούς το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ωστόσο ακόμα και για τη μεθεπόμενη Δευτέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων καθώς ορισμένοι, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλος θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει μόνο το λιανεμεπόριο, κάποιοι άλλοι , όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠθ Δ. Σαρηγιάννης ότι πρέπει να προηγηθούν τα σχολεία και μάλιστα ει δυνατόν μόνο τα λύκεια και πολλοί λιγότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορούν να ανοίξουν και οι δύο δραστηριότητες ταυτόχρονα.

Αντιθέτως υπάρχουν πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες και με την πανδημία να μην έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωσή της

Πως θα γίνονται τα self test

«Κλειδί» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι το self-testing, στο οποίο βασίζεται και το αναλυτικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παρέδωσε στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Όπως όλα δείχνουν απαιτείται τουλάχιστον ένα δεκαήμερο ακόμα γοα να φθάσουν στα φαρμακεία, οπότε και αυτό το στοιχείο συνηγορεί για τις 12 Απριλίου και μετά.

«Είμαστε έτοιμοι ως υπουργείο, και θα δοθούν και σχετικές οδηγίες που θα επιτρέψουν σε εκπαιδευτικούς και γονείς να κάνουν το self-test των μαθητών, ώστε να επιστρέψουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο σχολείο», είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, μιλώντας στο κρατικό κανάλι. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα πιστοποιεί το αρνητικό η θετικό τεστ, η υφυπουργός Παιδείας είπε ότι ο γονιός ή ο μαθητής θα προσκομίζει την υπεύθυνη δήλωση στον διευθυντή του Σχολείου και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία έχει αποφασιστεί και θα εξηγηθεί επαρκώς.

«Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε υπάρχει η δυνατότητα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση να πάει σε ένα από τα 386 κέντρα που υπάρχουν ήδη και να κάνει τη δεύτερη εξέταση που θα πιστοποιεί αν είναι όντως θετικό το παιδί ή ο εκπαιδευτικός και συνακόλουθα αν θα είναι δικαιολογημένη η απουσία από την εκπαιδευτική διαδικασία», διευκρίνισε η κυρία Μακρή.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Προκαταβολή σύνταξης: Αυλαία σήμερα για τις αιτήσεις – Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά πριν το Πάσχα (vid)

Ακίνητα: Παράταση – «ανάσα» για όσους αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά

Σβήνουν σήμερα οι μηχανές των Pitsos και Pipelife

 

Απόρρητο Απόρρητο