Με το μέγιστο των τουρκικών επιδιώξεων πάνω στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να επιχειρηματολογήσει ότι η Άγκυρα πρέπει να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες.

Η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει στις 16:30 (ώρα Ελλάδος) στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινή γνώμη από τις σημερινές συνομιλίες οι οποίες γίνονται στον απόηχο του «μνημονίου» της Τουρκίας με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης για τον προσδιορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, μια συμφωνία με την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ περιορίζοντας την επιρροή των ελληνικών θαλασσίων ζωνών σε μια ζώνη 6 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά και μόνο;

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις διαθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να επιχειρηματολογήσει ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία διασφαλίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Άγκυρας και της Τρίπολης δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να αναστείλει την εφαρμογή της. Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε ένα σκληρό μανιφέστο με το οποίο διεκδικεί να διαγράψει την επιρροή των ελληνικών νησιών στη δυνατότητα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, προβάλλοντας το ψευδοεπιχείρημα ότι έχουν μόνο κυριαρχία σε χωρική θάλασσα σε μια ακτίνα 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές τους και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη μιλώντας σε συνεργάτες του.

Πριν τις συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινού με ακόμη 7 ηγέτες ΝΑΤΟικών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) θα γευματίσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και θα προσπαθήσει να βρει στήριξη στο ελληνικό επιχείρημα ότι η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος και το Καστελλόριζο -με τεχνάσματα όπως το άκυρο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης- δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα και δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας που είναι εδραιωμένα στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ελάχιστα τα περιθώρια αισιοδοξίας για θετικά αποτελέσματα

Η μίνι διπλωματική κρίση που προκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν με το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που προσυπέγραψε η ελεγχόμενη από την Άγκυρα και πρόθυμη να διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς κυβέρνηση-μαριονέτα της Τρίπολης αλλά και επίσημο πλαίσιο διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν επιτρέπει περιθώρια ούτε καν για συγκρατημένη αισιοδοξία.

Διπλωματικοί παράγοντες με εμπειρία στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων σημείωναν ότι στην απογευματινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αναμένεται να επιβεβαιωθεί το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Και τότε θα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατά πρόσωπο» ανέφερε στο protothema στέλεχος με βαθιά γνώση των διεργασιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών, ενδεχομένως των διερευνητικών επαφών, οι οποίες εάν επανενεργοποιηθούν θα ξεκινήσουν με βάση το δυσμενές πεδίο που διαμορφώνει η αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Πηγή: protothema.gr