Μάχη σε δύο μέτωπα στο πεδίο της δημόσιας υγείας ετοιμάζεται να δώσει η χώρα μας από τον επόμενο μήνα. Το βασικό μέτωπο παραμένει εκείνο του κορωνοϊού, ωστόσο σε αυτό θα προστεθεί και το άλλο της εποχικής γρίπης, η οποία όπως όλα δείχνουν επιστρέφει δριμύτερη έπειτα από το «διάλειμμα» της περυσινής περιόδου, και μάλιστα με τα στελέχη που κινούνται πιο επιθετικά προς τους ηλικιωμένους και ευάλωτους, δηλαδή το Α(Η3Ν2) και το Β.

Η επιδημία κορωνοϊού κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, με τουλάχιστον 13 περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν τριφήφιο και υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν το 39% των χθεσινών νέων μολύνσεων (2.960 από τις 7.287) και στα νοσοκομεία τους το 50% του συνόλου των νοσηλευομένων

Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας και αναμένουν την έκβαση βάσει των προγνωστικών μοντέλων. Σύμφωνα με το ένα σενάριο, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ με το άλλο, σαφώς πιο αρνητικό, σενάριο προβλέπεται ότι η επιδημία θα ανεβαίνει όλο τον Δεκέμβριο και η κορύφωση θα καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του μήνα, και πρώτη της εορταστικής περιόδου. Όπως κι αν εξελιχθεί βεβαίως το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι παράλληλα αναμένεται να ενταθεί και η κυκλοφορία των στελεχών της εποχικής γρίπης. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης που ανέφερε κατά τη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, καταγράφεται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου συγκέντρωση 965 στελεχών ιών της γρίπης. «Τα στελέχη είναι υπερδεκαπλάσια του αριθμού που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της περσινής περιόδου. Οι επικρατούντες τύποι είναι οι Α, με Η3Ν2 το 97% και Η1Ν1 το 3%, ενώ σε ποσοστό 14% είναι ο τύπος Β. Τα στελέχη είναι κοντά σε αυτά των προ Covid ετών. Τα μελετούν γενετικά. Πάντως είναι μια πληροφορία ότι φέτος η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη» επισήμανε η καθηγήτρια.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω covid έφτασε χθες στους 608 κι ενώ όλοι οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν 600 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η επιδημία. Ουδείς θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειάζονται εισαγωγή το επόμενο διάστημα σε ΜΕΘ και ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, με την υπερπληρότητα που ήδη υπάρχει στις ΜΕΘ.

Παράλληλα σε υψηλό επίπεδο κυμαίνονται τις τελευταίες ημέρες και οι θάνατοι, με τη χειρότερη καταγραφή χθες, με τους 105 νέους νεκρούς λόγω κορωνοϊού. Αυτοί οι δύο «σκληροί» δείκτες σε συνδυασμό με μία τάση σταθεροποίησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμώνται ως σημαντικές ενδείξεις για την τάση κορύφωσης του κύματος ενδεχομένως στην αρχή του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επειδή το κύριο χαρακτηριστικό του κορωνοϊού είναι να αιφνιδιάζει οι αρμόδιοι κρατούν στάση αναμονής ώστε να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες και να εκτιμήσουν την πορεία της επιδημίας με χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό όπλο στη μάχη με τον ιό, ώστε να μην αναβιώσουν οι θλιβερές εικόνες του περσινού χειμώνα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανέφερε στη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό και διπλάσιο για νοσηλεία, ενώ οι πιθανότητες να καταλήξουν είναι επτά φορές περισσότερες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr