Από τα πλέον μελετημένα ρήγματα και καλοδιαβασμένα, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι το ρήγμα του Τυρνάβου από το οποίο εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας δεν έχει δώσει μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς κατά το παρελθόν, ενώ είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ήδη εδώ και αρκετό καιρό μιας και είχε παρατηρηθεί προσεισμική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρο Παυλίδη ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της μακρόχρονης μελέτης του συγκεκριμένου ρήγματος δείχνουν ότι τα 6,2 με 6,3 Ρίχτερ είναι και «η κορυφή» για έναν σεισμό που εκδηλώνεται από το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είχε να δώσει κάποιον ισχυρό από τον Ιανουάριο του 1892.

Παράλληλα ο κ. Παυλίδης επισημαίνει ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι αρκετά πλούσια με σεισμούς ακόμη και κοντά στα 6 Ρίχτερ. «Αυτό το ρήγμα έχει μήκος 10 με 12 χιλιόμετρα. Λόγω του μικρού εστιακού βάθους που είχε ο χθεσινός σεισμός θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Οι μετασεισμοί αναμένονται να είναι 1 με 2 βαθμούς μικρότεροι από τον χθεσινό σεισμό. Το συγκεκριμένο ρήγμα είναι από τα πιο μελετημένα ρήγματα στην Ελλάδα. Μαζί με τον Ιταλό καθηγητή Ρικάρντο Καπούτο είχαμε ξεκινήσει να φτιάξουμε και ένα ανοικτό μουσείο σεισμολογίας για το συγκεκριμένο ρήγμα ώστε να έρχονται τα σχολεία αλλά και οι πολίτες να ενημερώνονται, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr