Αντισυνταγματική είναι η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σε πιλοτές και κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών (δώματα, κήπους κ.λπ.) που γίνονται στο πλαίσιο των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, αποφάνθηκε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Τα ζητήματα που δημιουργούνται από τη χρήση ή τη μετατροπή της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι οι ταράτσες, οι πιλοτές, τα δώματα, οι είσοδοι των πολυκατοικιών, οι πρασιές, οι ακάλυπτοι χώροι κ.λπ., με αυθαίρετες κατασκευές κάθε είδους (από μπετόν, ξυλοκατασκευές, αλουμινοκατασκευές), έχουν ταλανίσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών τα τελευταία 40 χρόνια. Τώρα, μετά την εφαρμογή των τελευταίων νόμων για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, επανήλθαν στο προσκήνιο τα μείζονα αυτά θέματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του αποκαλούμενου Οικολογικού Τμήματος (Ε’ Τμήμα) αποφάνθηκαν ότι η πρόβλεψη του νόμου (4178/2013 για την «αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο») που εξαιρεί από την κατεδάφιση τις αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους και πιλοτές, καθώς αυτές νομιμοποιούνται με τις νομοθετικές προβλέψεις, αντίκειται σε μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Οι συνταγματικές διατάξεις στις οποίες συγκρούονται είναι αυτές που αφορούν αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου τις συνταγματικές αρχές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, της αρχής της ισότητας και του κράτους δικαίου. Εφόσον η Ολομέλεια του ΣτΕ συνταχθεί με τις απόψεις του Ε’ Τμήματος, που σύμφωνα με τη νομολογία της αναμένεται να συνταυτιστεί, τότε θα πρέπει να κατεδαφιστούν πανελλαδικά όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν στις πιλοτές και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και γενικά κτιρίων.

Η πιλοτή έγινε κατοικία

Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε πολυκατοικία στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Ενα τμήμα της πιλοτής μετατράπηκε σε κύρια κατοικία διαμερίσματος που βρισκόταν στο ισόγειο και ένα άλλο τμήμα μετατράπηκε σε αποθηκευτικό χώρο (συνολικά 38,88 τ.μ.). Και τα δύο αυτά έγιναν καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Οι μετατροπές αυτές στην πιλοτή υπήχθησαν στη συνέχεια στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης του νόμου 3843/2010.

Ομως, ένας εκ των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας που είχε δύο διαμερίσματα στον 3ο και 4ο όροφο δεν συναίνεσε στις μετατροπές αυτές και έκανε καταγγελία στην Πολεοδομία. Πράγματι, έγινε αυτοψία και διαπιστώθηκαν οι δύο πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες ωστόσο είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου 3843/2010 και ως εκ τούτου επιβλήθηκε μόνο πρόστιμο διατηρήσεως.

Η ιδιοκτήτρια του ισογείου στη συνέχεια υπήγαγε (μετέφερε) τις αυθαίρετες κατασκευές στους μεταγενέστερους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων, δηλαδή στους νόμους 4014/2011 και 4178/2013, και σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο επήλθε νομιμοποίηση των επίμαχων αυθαίρετων κατασκευών.

Ο ιδιοκτήτης των δύο διαμερισμάτων προσέφυγε στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της ιδιοκτήτριας για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων είναι παράνομες, καθώς έγιναν έπειτα από δικές της ενέργειες, χωρίς τη συναίνεση του ίδιου.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr