Ελλάδα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η στέρηση σύνταξης σε εργαζομένους της ΔΕΗ με ποινική καταδίκη

  • newsroom


Σύμφωνα με το ΣτΕ, η διάταξη του νόμου 4491/1966 αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τη διάταξη του νόμου 4491/1966, η οποία στερεί τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (κύρια και επικουρική σύνταξη, παροχές υγείας, εφάπαξ, κτλ) στους εργαζομένους της ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 996/2022 απόφασή της (πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου), έκρινε ότι η θεσπισθείσα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του νόμου 4491/1966 στέρηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εργαζομένου στη ΔΕΗ σε περίπτωση ποινικής καταδίκης του για ορισμένα αδικήματα, αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος σχετικά με την προστασία του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης και την αρχή της αναλογικότητας.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης εργαζομένου στη ΔΕΗ σε ποινή κάθειρξης για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων της υπεξαίρεσης, απάτης, πλαστογραφίας και απιστίας σε βάρος της ΔΕΗ ή του ελληνικού Δημοσίου, επέρχεται ως συνέπεια η πλήρης και οριστική απώλεια του κύριου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με περαιτέρω συνέπειες την απώλεια του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη, σε παροχές υγείας, καθώς και του δικαιώματος για εφάπαξ βοήθημα.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης, αναφέρεται ότι κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος, ερμηνευομένου εν όψει και της αρχής της ισότητας, δεν δύναται η ποινική καταδίκη εργαζόμενου της ΔΕΗ να αποτελέσει πρόσφορο κριτήριο για τη στέρηση ή τον περιορισμό δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης, δυνάμενο να δικαιολογήσει τη διαφορετική μεταχείριση αυτού ως προς τη χορήγηση συνταξιοδοτικών παροχών.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Βακάκης: «Τα μελλούμενα θα είναι πολύ πιο βίαια απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος»

Νάγκελ (Bundesbank): Τα περιθώρια για την ΕΚΤ και την αύξηση των επιτοκίων στενεύουν

Σε υψηλό 20 ετών η αξία του δολαρίου – Στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια