Ελλάδα

ΣτΕ: Εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ θα καταβάλλουν οι πλανόδιοι λαχειοπώλες

  • newsroom


Η εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων Λαϊκού Λαχείου

Εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (σήμερα ΕΦΚΑ) πρέπει να καταβάλλουν από την 1.5.2014 και μετά οι πλανόδιοι λαχειοπώλες και όσοι απασχολούνται με την παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και διαχείριση των Λαϊκών Λαχείων, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και νόμιμη την υπ΄ αριθμ. Φ. 11321/31042/1232/2016 απόφαση του υφυπουργού Εργασίας που αφορά το επίμαχο θέμα.

Ειδικότερα, η αυξημένη σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 16/2022 απόφασή της (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Αικατερίνη Ρωξάνα), επισημαίνει ότι:

«Η ρύθμιση του άρθρου 29 του νόμου 4331/2015, με την οποία θεσπίστηκε υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ήδη ΕΦΚΑ) εργοδοτική εισφορά σε βάρος του εκάστοτε παραχωρησιούχου που δυνάμει σύμβασης παραχώρησης κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Λαϊκών Λαχείων, δεν συνιστά επέμβαση του νομοθέτη στην ισχύουσα ήδη συμβατική σχέση και δεν παραβιάζει τη συμβατική ελευθερία ούτε τις αρχές της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου».

Σχετικά με τους πλανόδιους λαχειοπώλες, το ΣτΕ αναφέρει ότι η θέσπιση εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς αποσκοπεί στην ασφαλιστική τακτοποίηση της οικονομικά ασθενούς και ευάλωτης κατηγορίας των πλανόδιων λαχειοπωλών, δεδομένου ότι μετά την αναστολή / κατάργηση με το άρθρο δεύτερο του νόμου 4183/2013 του προγενέστερου νομοθετικού καθεστώτος της υπουργικής αποφάσεως 4633/5731/1948, το θέμα της ασφάλισης των πλανόδιων λαχειοπωλών είχε παραμείνει αρρύθμιστο, καθώς και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού».

Και προσθέτει: «Η εισφορά ανέρχεται σε ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων Λαϊκού Λαχείου, που αποτελεί υποπολλαπλάσιο του ποσοστού της προγενέστερης εισφοράς 1% επί της ονομαστικής αξίας των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου που κατέβαλλε η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του υπουργείου Οικονομικών».

Διαβάστε ακόμη

Κουρεμένα ενοίκια: Λήγει σήμερα η προθεσμία για υπεκμισθώσεις – Έως το τέλος Φεβρουάριου οι πληρωμές

Gastrade: Διοικητικές αλλαγές λόγω εισόδου του ΔΕΣΦΑ στο μετοχικό σχήμα

Pfizer: Αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους στον ΕΜΑ για το χάπι του κορωνοϊού