Καταπέλτη για τον Γιώργο Τράγκα και τη Μαρία Καρρά αποτελεί η διάταξη του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με βάση την οποία δεσμεύεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα μηνών, η διάταξη αποκαλύπτει με ενάργεια και σαφήνεια τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο εκλιπών, σε γνώση της συζύγου του, για να καλύπτει τις αγορές μεγάλης αξίας ακινήτων μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου offshore επιχειρήσεων οι οποίες στη συνέχεια μεταβίβαζαν τα ακίνητα αυτά στον Γιώργο Τράγκα και τη Μαρία Καρρά, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τους ελέγχους του «πόθεν έσχες» των αγορών.

Με βάση τις έρευνες του κ. Βουρλιώτη, η περιουσία του ζεύγους σε ακίνητα και μετρητά ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ (με αντικειμενικές και όχι εμπορικές τιμές), ενώ τα αντίστοιχα δηλωθέντα εισοδήματά τους από το 2002 έως το 2020, δηλαδή την περίοδο που αυτά αποκτήθηκαν, ήταν 5,95 εκατ. ευρώ!

Η απόκλιση και η μη δικαιολόγηση του τρόπου απόκτησης αυτής της μεγάλης περιουσίας με βάση το σκεπτικό της διάταξης Βουρλιώτη σημαίνει ότι υπήρξαν πρακτικές παράνομων ενεργειών, όπως η εκβίαση, η απάτη από κοινού του ζεύγους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, η φοροδιαφυγή κ.λπ.
Μάλιστα ο κ. Βουρλιώτης στην ανάλυσή του που περιλαμβάνεται στην 9σέλιδη διάταξή του αναφέρει ότι η πραγματική περιουσία του εκλιπόντος είναι μεγαλύτερης αξίας, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για ύπαρξη επιπλέον περιουσιακών στοιχείων σε αρκετές χώρες του εξωτερικού που δεν κατέστη δυνατόν επί του παρόντος να εντοπιστούν!

Πώς αγόραζαν χωρίς να φαίνονται

Η διάταξη επισημαίνει ότι μετά από έρευνα που διενήργησε η Αρχή για τους Γιώργο Τράγκα, Μαρία Καρρά, Μάνοργκολντ Λίμιτεντ, Ι.Α. και Μ.Τ. διαπιστώθηκε ότι:
A. «Διαπράττουν τις αξιόποινες πράξεις: α) της εκβίασης, β) της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ, με αντίστοιχη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, γ) της απιστίας, με σκοπό την πρόκληση εν γνώσει βέβαιης ζημίας στην περιουσία άλλου άνω των 120.000 ευρώ, δ) της ηθικής αυτουργίας, ε) της φοροδιαφυγής και στ) της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, πράξεις οι οποίες προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 385, 386 και 390 Π.Κ., του άρθρου 66 του Ν.4174/2013, του άρθρου 23 του Ν.2523/1997, του άρθρου 25 του Ν.1882/1990, καθώς και του Ν.4557/2018 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως ισχύει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr