Αποφασισμένη να στηρίξει τους νέους ανθρώπους και εν γενεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν το όλο και πιο αυξημένο κόστος στέγης είναι η κυβέρνηση, με βάση ένα σύνθετο σχέδιο που είναι στα σκαριά του κυβερνητικού επιτελείου. Ήδη, χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ, ενώ οι παρεμβάσεις που μελετώνται είναι ευρύτερες.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται δώσει ορισμένες βασικές κατευθύνσεις, ίσως και να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, στο συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει στις 6 Μάϊου. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκείνη η ομιλία του να είναι εστιασμένη στην καθημερινότητα, αλλά και στους νέους που δεν αποτελούν ένα προνομιακό target group της ΝΔ. Η αναφορά του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει κωδικοποιημένα τις παρεμβάσεις που είχαν εξαγγελθεί και έγιναν προς όφελος της νέας γενιάς, αλλά και τα όσα σχεδιάζονται από εδώ και πέρα.

1,5 δισ. για στέγη

Βασικό όχημα στον σχεδιασμό θα είναι ο ΟΑΕΔ ή αλλιώς Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως θα ονομάζεται από εδώ και πέρα, καθώς, με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές για Όλους» το αποθεματικό του οργανισμού ύψους 1,5 δισ ευρώ θα αξιοποιηθεί και όχι απλώς για να δημιουργηθούν εργατικές κατοικίες.

Ο νέος ΟΑΕΔ θα μπορεί να αξιοποιεί ακίνητα της ΕΤΑΔ ή και να αγοράζει οικόπεδα για την ανέγερση κατοικιών ή ακόμα και να συνεργάζεται μέσω ΣΔΙΤ με ιδιώτες, προκειμένου να παράσχει φθηνότερη στέγη σε όσους έχουν ανάγκη. Στις επιλογές που θα έχει ο νέος οργανισμός είναι η παραχώρηση διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο και την οψιόν για τους ενοικιαστές να αγοράσουν το διαμέρισμα σε χαμηλό αντίτιμο, μετά από μερικά χρόνια, το λεγόμενο rent to own, αλλά και η επιδότηση ενοικίου, η επιδότηση επιτοκίου σε περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου ή και η επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr