Ελλάδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι θα λάβουν σήμερα SMS για το νέο εμβολιαστικό ραντεβού

  • newsroom


Ανοίγoυν από αύριο τα ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους

Από αύριο Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους, όπως είχε προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ωστόσο οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου το υπενθυμιστικό μήνυμα στο κινητό τους προκειμένου να μπορούν να κλείσουν το νέο εμβολιαστικό ραντεβού τους.

Πρόκειται για όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Επίσης τρίτη δόση θα πρέπει να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Όπως έχει διευκρινίσει ο κ. Θεμιστοκλέους ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της τρίτης δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και οι άνω των 60 ετών είναι πιθανότατα αυτοί που θα ακολουθήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή ανταπόκριση και δεν οικοδομούν  ανοσία και είναι κατώτερη του 50%.

Σημειώνεται ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: Αναζητά 600 εκατ. δολάρια για την αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν

Τιμολόγια: Έκρηξη τιμών δείχνουν οι πρώτοι λογαριασμοί Σεπτεμβρίου με χρέωση 18 λεπτά την κιλοβατώρα

Ακρίβεια: Πού οφείλονται οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά