Ελλάδα

Το μεγάλο κανόνι Νο2: Σε πλειστηριασμό νέα ακίνητα σε Μύκονο και Σύρο

  • Σταύρος Γριμάνης


Την Τετάρτη 3/11 η δεύτερη παρτίδα 103 πλειστηριασμών για τις εταιρείες της οικογένειας Πατρώνη - Η «Βικτώρια», η «Μαριάμ» και η «Ράνια»

Το δεύτερο επεισόδιο στο «σήριαλ» των πλειστηριασμών που αφορούν εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη αναμένεται να παιχτεί στις 3 Νοεμβρίου.

Αυτή τη φορά μάλιστα και δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη ομάδα ακινήτων περιλαμβάνονται και εκείνα στη Μύκονο παρατηρείται ήδη κάποιο ενδιαφέρον, το οποίο ωστόσο μένει να φανεί εάν θα «μεταφραστεί» και σε «χτυπήματα» για ορισμένα από αυτά, καθώς κουβαλάνε διάφορα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, για αύριο είναι προγραμματισμένοι ούτε 5, ούτε 10, αλλά περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί για οικόπεδα, κτίρια, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης που ανήκαν στις εταιρείες «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις», «Μάριαμ Ελλάς Ανώνυμη Κτηματική Τεχνική Τουριστική Ξενοδοχειακή Εταιρεία» και «Ράνια Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων».

Διαχειριστής και σύμβουλος των παραπάνω εταιρειών είναι η Καλλιόπη Πατρώνη.

Τα «φρέσκα» ακίνητα στη Μύκονο

Στο… χορό των σφυριών, εκτός από όσα έχει ήδη αποκαλύψει το newmoney, μπαίνουν τώρα και νέα ακίνητα στη Μύκονο, τα οποία ανήκαν στην εταιρεία «Ράνια Α.Ε.».

Πρόκειται για έξι οριζόντιες ιδιοκτησίες σε οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Βορνάς-Φανάρι (εκτός ΓΠΣ και εκτός οικισμού της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μυκόνου) εμβαδού 4.200 τ.μ. κατά το κτηματολόγιο. Το ακίνητο αυτό αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης έκτασης συνολικού 29.044 τ.μ.

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο. Το υπόγειο διαιρείται σε τρεις αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες, των οποίων το εμβαδόν δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης, ενώ ο ισόγειος όροφος διαιρείται επίσης σε τρεις αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.

Όλες οι πιο πάνω περιγραφόμενες οριζόντιες ιδιοκτησίες περιήλθαν στην εταιρεία μέσω αγοράς τον Απρίλιο του 2009.

Όλα τα γήπεδα που κατατμήθηκαν είναι άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση και αποτελούν ενιαία συστάδα ως όμορα μεταξύ τους. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσω ανεπίσημων αλλά ασφαλτοστρωμένων αγροτικών δρόμων.

Σε όλα τα ακίνητα υπάρχουν σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες. Επισπεύδουσα των 6 πλειστηριασμών που αφορούν την εταιρεία «Ράνια Α.Ε.» είναι η Intrum. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είναι 670.430 ευρώ, με τις ανά ιδιοκτησία τιμές να κλιμακώνονται από 67.312 ευρώ (για δύο από τα ακίνητα), σε 79.632 ευρώ (για επίσης δύο από αυτά), 174.046 για ένα ακίνητο και 202.496 για το ακριβότερο από την ομάδα των 6 οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Η κατάσχεση έγινε για 170.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης, ενώ σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις από το 2010 και μετά.

Επίσης για τα τέσσερα από τα ακίνητα υπάρχουν εγγεγραμμένες μακροχρόνιες μισθώσεις που λήγουν στις 5/7/2036 υπέρ των εταιρειών «Οικιστική-Οικοδομικές Επιχειρήσεις Βορείου Ελλάδος ΕΠΕ» και «Οικοδομική Αστερίας Α.Ε.», που είναι επίσης συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη.

Η «Ράνια Α.Ε.», σε αντίθεση με άλλες εταιρείες της οικογένειας που εμφανίζουν διαχρονικά μηδενικό κύκλο εργασιών, είχε τη χρήση του 2008, -τα στοιχεία της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 (!)-, τζίρο 336.690 ευρώ και καθαρά κέρδη 21.087 ευρώ.

Το δρόμο για το σφυρί παίρνουν αύριο, -με επισπεύδουσα την Intrum-, και τα δύο ακίνητα της εταιρείας «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις» στη Μύκονο. Το πρώτο τυπικά περιλαμβάνει 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι», με την ονομασία «Κουρίθρενα».

Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο που περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.

Το οικόπεδο περιήλθε στην εταιρεία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν χτίστηκαν και αντί αυτών κατασκευάσθηκαν ένα κτίριο με ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού 1323 τ.μ. και ένα δεύτερο κτίριο 117 τ.μ.

To συγκρότημα κατοικιών, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και στις παρατηρήσεις καταγράφεται ότι «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης».

Επιπλέον, λόγω της μη ταύτισης των συμβολαιογραφικών εγγράφων με την πραγματικότητα απαιτείται τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. «Κάποια από τα κτίρια έχουν κλειστεί και μπαζωθεί, συνεπώς είναι πιθανό να υπάρχουν καταγγελίες και πρόστιμα στο τμήμα αυθαιρέτων για τα συγκεκριμένα κτίρια. Καθώς οι κατασκευές είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετες και δεν υπάρχει ταύτιση συμβολαιογραφική και πολεοδομική με την πραγματικότητα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και πλήρης νομικός έλεγχος, καθώς το πρόβλημα του εν λόγω ακινήτου είναι δυσεπίλυτο», όπως τονίζεται.

Έτσι, χρειάζεται νέα πλήρης αποτύπωση των κτιρίων και υπαγωγή αυτών στον Ν.4495/2017, προκειμένου να είναι δυνατή η σύνταξη οποιασδήποτε δικαιοπραξίας, καθώς και μελέτη στατικής επάρκειας για όλα τα κτίρια με αναλυτική τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού.

Για το ακίνητο αυτό η τιμή πρώτης προσφοράς στα 1.280.000 ευρώ.

Το δεύτερο σφυρί αφορά τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν ανεγερθεί σε αγροτικό κτήμα εμβαδού 5.762 τ.μ. στη θέση «Κούνδουρος». Το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και εντός του οικοπέδου υπάρχει και πισίνα. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.050.245 ευρώ.

Τα 79 σφυριά για τη Σύρο και τι ακολουθεί

Επίσης αύριο έχουν προγραμματιστεί άλλοι…79 πλειστηριασμοί που αφορούν την εταιρεία «Μαριαμ Ελλάς». Οι οριζόντιες αυτές ιδιοκτησίες ανήκουν σε τριώροφο συγκρότημα που αποτελείται από δύο υπόγεια γκαράζ, ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους γραφείων, το οποίο έχει ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο έκτασης 1.780 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Ερμούπολη Σύρου. Το συγκρότημα βρίσκεται στη θέση «Πλατεία Ηρώων» και επί των οδών Νικηφόρου Μανδηλαρά, Ασημομύτη, και Αδελφών Μπαρμπέτα.

Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από τις 7.696,80 ευρώ (για τις θέσεις στάθμευσης) και φτάνουν τις 328.760 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου έγιναν οι πρώτοι πλειστηριασμοί για ακίνητα εταιρειών της οικογένειας Πατρώνη στη Σύρο και τον Πειραιά, κατά τους οποίους άλλαξαν χέρια ορισμένες από τις ιδιοκτησίες.

Η συνέχεια αναμένεται ότι θα δοθεί από τη νέα χρονιά με άλλα ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Συγκεκριμένα, για τις 9 Μαρτίου 2022 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για μεγάλο ακίνητο στη Μεταμόρφωση που ανήκε στην εταιρεία «Αρκάδων Ελλάς Α.Ε.», -διαχειρίστρια η Καλλιόπη Πατρώνη-, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς 4.693.000 ευρώ.

Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.659,61τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί δύο κτίρια γραφείων, στα οποία στεγάζεται, μεταξύ άλλων, και η Mondelez Hellas.

Ακολουθεί στις 9 Μαΐου 2022 ο πλειστηριασμός για 6 ιδιοκτησίες (γραφεία και διαμερίσματα) στη Θεσσαλονίκη της εταιρείας «ΜΙΚΟ Τεχνική» με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 267.500 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα

COP26: Οι 5 μεγάλες προσδοκίες της Συνόδου για το κλίμα στη Γλασκώβη

Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέλουν αυξήσεις μισθών – Ο φόβος του πληθωρισμού για το 2022

Πώς θα είναι οι βίλες στο «My Kilada» στο Πόρτο Χέλι για… super rich γκολφέρ, Έλληνες και ξένους (pics)