Ζήτησε κοινή βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη και χαρακτήρισε καταστροφικό ένα Brexit – «Η δουλειά της οριστικής εξόδου από την κρίση πρέπει να γίνει σωστά και συστηματικά», το μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ – «Η Ελλάδα έχει μία τελευταία ευκαιρία με το νέο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ

Την ανάγκη να μην υπάρξει καθυστέρηση στη δεύτερη αξιολόγηση και η Ελλάδα να αποφύγει τα λάθη που έγιναν κατά την πρώτη αντίστοιχη διαδικασία, επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Υποστήριξε ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις – ανεξάρτητα τοποθέτησης- θα πρέπει να ξεκινήσουν έναν διάλογο για τις αιτίες που οδήγησαν τόσο στην οικονομική όσο και στην πολιτική κρίση.

«Μόνο αν συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση και συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Η κύρια αιτία για την πολιτική κρίση είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Έκανε λόγο για ανάγκη χάραξης μίας κοινής βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθούν οι θεσμικές ανομοιογένειες. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «οι διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της. Οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο Brexit έκανε λόγο για ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα εάν η συγκεκριμένη τάση επικρατήσει στο βρετανικό δημοψήφισμα. «Η στιγμή για την Ευρώπη είναι κρίσιμη καθώς υπολείπονται μόνο δυο ημέρες για το δημοψήφισμα της Βρετανίας. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα επιφέρει κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το «Πακέτο Γιούνκερ», προσθέτοντας όμως ότι χωρίς ιδιωτικές «η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων. Οι εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και την δυναμική των επιχειρήσεων τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους».

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υποστήριξε ότι «η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, παρά τα σημάδια βελτίωσης που δείχνουν τα στοιχεία. Η αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη. Η αγορά εργασίας δεν χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ρύθμιση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Η νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση είναι αντιπαραγωγική».

Γιούνκερ: Οι κυβερνήσεις αλλάζουν 

Με θερμά λόγια για την Ελλάδα αλλά και σαφή μηνύματα τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και προς το Βερολίνο ήταν η ομιλία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Μάλιστα δεν δίστασε να τονίσει, απευθυνόμενος στον κ. Τσίρα ότι «Αλέξη, η κυβέρνησή σου δεν θα είναι η τελευταία, θα  έρθουν και άλλες». (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Θ. Φέσσας: Η δουλειά της οριστικής εξόδου από την κρίση πρέπει να γίνει σωστά και συστηματικά

Την ανάγκη να υπάρξει ορθή και συντονισμένη εφαρμογή του προγράμματος, ούτως ώστε η χώρα να εξέλθει οριστικά από την κρίση ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα όλες τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)