Σε μεγάλη αναμονή 4,5 μηνών, βρίσκονται οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που αφορά την εκχώρηση του 20% της Αριάδνης Intrerconnection της εταιρείας που κατασκευάζει το ηλεκτρικό καλώδιο της Κρήτης, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2022, στον επίμαχο διαγωνισμό του διαχειριστή εμφανίστηκαν τέσσερις ισχυροί επενδυτές: η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund με την Phaethon Holdings, η οποία φέρεται να ανήκει στα συμφέροντα του ομίλου Κοπελούζου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA, και η Κινεζική StateGrid International Development Belgium. Πρόκειται για άλλη μια θυγατρική του κινεζικού κολοσσού State Grid Corporation που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής του, State Grid Europe Ltd, με έδρα το Λονδίνο.

Από τότε λένε οι υποψήφιοι επενδυτές, ο διαγωνισμός είναι στάσιμος χωρίς να ξέρουν τους πραγματικούς λόγους της πολύμηνης αναμονής. Τί μεσολάβησε και η διαδικασία έχει αδρανήσει;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπόθεση του διαγωνισμού βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία καλείται να δώσει την τελική έγκριση περί της καταλληλότητας των υποψηφίων, με βάση τα ρυθμιστικά κριτήρια ώστε ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει αμέσως μετά στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, που είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Αρμόδιες πηγές της ΡΑΕ αναφέρουν στο newmoney ότι το θέμα έχει ανατεθεί στις νομικές υπηρεσίες της Αρχής, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη η σχετική επεξεργασία, καθώς το αίτημα κατατέθηκε πρόσφατα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκριση της ΡΑΕ εμφανίζεται ως μία τυπική διαδικασία, στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί πιο σοβαρή.

Πηγές με γνώση του διαγωνισμού αναφέρουν ότι ο ρυθμιστής θα πρέπει να ελέγξει τους  όρους του διαγωνισμού και κατά πόσο αυτοί τηρούνται ή προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων με κάποιους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή ενέργειας και θα συμμετέχουν σε ένα κοινό σχήμα με τον διαχειριστή. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, η σύνθεση της τελικής κούρσας των διεκδικητών του έργου θα είναι διαφορετική.

Ο ΑΔΜΗΕ στην πρόσφατη έκκληση προς τη ΡΑΕ για την αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου (WACC) στο 8,51% έως το 2025, έθιξε –μεταξύ άλλων –και τον διαγωνισμό για την Αριάδνη. Όπως επισημαίνει, δεδομένου ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η έγκαιρη αναθεώρηση του WACC, θα επιτρέψει την ορθή αποτίμηση της συναλλαγής ώστε να μη χάσει έσοδα ο Διαχειριστής και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο.

Το θέμα της Αριάδνης τέθηκε προ ημερών στο τραπέζι και από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Κίνας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κινεζικής πρεσβείας. Στη συνάντηση αυτή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, την οποία όμως το υπουργείο απέφυγε να δημοσιοποιήσει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε από την κινεζική πλευρά και το θέμα της Αριάδνης. Η ίδια αποστολή επισκέφτηκε αμέσως μετά και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, με την οποία έγιναν ξεχωριστές συναντήσεις.

Με βάση το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, οι εργασίες για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2024. Στο Προκαταρκτικό Σχέδιο του Προγράμματος Ανάπτυξης 2024 – 2033, που έθεσε πρόσφατα σε διαβούλευση ο Διαχειριστής, αναφέρεται πως μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, το έργο είχε ήδη ολοκληρωθεί κατά 43,5%.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα είναι το project των 244,5 εκατ. ευρώ για το logistics park της HIG στον Ασπρόπυργο

«Κυνηγοί» κληρονομιών με αμοιβή το 10% της «λείας»

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές