ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ανάσα» στο φυσικό αέριο, πτώση 6% για τις τιμές στην Ευρώπη

Η τιμή των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρεί την Πέμπτη κατά 6,1% και διαμορφώνεται στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σε αποκλιμάκωση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης των κινδύνων προμήθειας από τη Νορβηγία και την Αυστραλία.

Η τιμή των συμβολαίων TTF στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρεί την Πέμπτη κατά 6,1% και διαμορφώνεται στα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η πτώση σχετίζεται με τις θετικές εξελίξεις στη μεγάλη μονάδα υγροποιημένου αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία, όπου διοίκηση και εργαζόμενοι είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την λήξη της πολυήμερης απεργίας.

Οι κινητοποιήσεις στην Αυστραλία επηρέασαν σημαντικά την ψυχολογία της αγοράς, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο καλύπτει το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Την ίδια στιγμή, οι εργασίες συντήρησης στη Νορβηγία, Νο.1 προμηθευτή αερίου στην Ευρώπη, ενίσχυσαν το κλίμα αβεβαιότητας που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτήν την στιγμή, ωστόσο, οι ροές αερίου από τη Νορβηγία έχουν ανακάμψει, με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας να έχουν αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενόσω η Ευρώπη συνεχίζει να έχει έναν σχετικά θερμό Σεπτέμβριο, κάτι που διατηρεί τη ζήτηση σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό με τη σειρά του συντηρεί τα αποθέματα της ηπείρου στο 94%, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Διαβάστε ακόμα

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Optima bank: Πόσα κεφάλαια θα βάλουν στην ΑΜΚ οι cornerstone επενδυτές – Οι όροι της συμμετοχής

«Καύσιμο στη φωτιά» του πληθωρισμού ρίχνει το πετρέλαιο διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""