Tην προσεχή, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο ΔΕΣΦΑ τις ετήσιες δημοπρασίες LNG στις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, δίνοντας για πρώτη φορά την δυνατότητα για δέσμευση χωρητικότητας 14 ετών, δηλαδή έως το 2038, έναντι διάρκειας 5 ετών που ήταν μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μία απόφαση που θα επιτρέψει στους πελάτες του διαχειριστή, το κλείσιμο μακροχρόνιων συμβολαίων με ευνοϊκότερους όρους και ανταγωνιστικότερες τιμές, αλλά και θα δώσει το πλεονέκτημα του μακροχρόνιου σχεδιασμού συμβάλλοντας στην ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού

Για τις χρονοθυρίδες του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με στελέχη του, αναμένεται ισχυρό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου, με σκοπό τον προγραμματισμό των εκφορτώσεων πλοίων και την δέσμευση αντίστοιχων χρονοθυρίδων εκφόρτωσης, χώρου προσωρινής αποθήκευσης και δυναμικότητας για την αεριοποίηση και την έγχυση των φορτίων αυτών στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αρχές του έτους θα κάνει πρεμιέρα και το δεύτερο FSRU στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade με αρμόδιες πηγές του ΔΕΣΦΑ να σχολιάζουν ότι δεν επηρεάσει την Ρεβυθούσα, εκτιμώντας ότι η ζήτηση LNG τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και για εξαγωγές θα είναι υψηλή.

Οι εκφορτώσεις αφορούν σε δυναμικότητα, είτε 1 TWh είτε 0,5 TWh και ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποδομή για τις διαδικασίες αυτές και την προσωρινή αποθήκευση του αερίου για χρονικό διάστημα 13 ημερών την χειμερινή περίοδο και 18 ημέρες την καλοκαιρινή περίοδο. Ταυτόχρονα, μειώνεται σε μία εβδομάδα από 15 ημέρες η διάρκεια διεξαγωγής των δημοπρασιών.

Ας σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες μακροχρόνιας (15ετούς) δέσμευσης είναι συνήθης πρακτική που συναντάται σε άλλα σημεία διασύνδεσης με αγωγούς, όπως στη Νέα Μεσημβρία, όπου το εθνικό σύστημα μεταφοράς αερίου συνδέεται με τον αγωγό TAP και το Σιδηρόκαστο στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Για το 2024 έχουν σχεδόν εξαντληθεί οι δέσμες χρονοπαραθύρων, καθώς απομένουν μόλις πέντε.

Η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας ανέρχεται σε 225.000 κυβικά LNG, εκ των οποίων τα 205.000 κυβικά είναι προς διάθεση σε τρίτους, καθώς τα υπόλοιπα αφορούν στο αέριο εξισορρόπησης και κάποιες άλλες ποσότητες που διατηρεί ο ΔΕΣΦΑ.

Διαβάστε ακόμη

Σε σκηνές αντί για διαμερίσματα: Πού οδηγεί η στεγαστική κρίση εκατοντάδες Πορτογάλους

Νίκο Γκαριμπόλντι (CDI Pfizer): «Η Eλλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα hub για το μέλλον» (pic)

Reckitt Benckiser: Λουκέτο και πωλητήριο στο εργοστάσιο στην Εύβοια παρά τα κέρδη (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ