Μια εντυπωσιακή μεταβολή καταγράφεται στην Ανταρκτική, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tongji της Σαγκάης ανακάλυψαν πως η ήπειρος αντιστρέφει την επί μακρόν πορεία απώλειας πάγου και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ξανά παγετώνες σε επίπεδα-ρεκόρ. Παρότι από το 2002 έως το 2020 το στρώμα πάγου συρρικνωνόταν με ανησυχητικούς ρυθμούς, η τάση αυτή ανετράπη ξαφνικά το 2021.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, μεταξύ 2021 και 2023, η ιδιαίτερα αυξημένη χιονόπτωση συνέβαλε καθοριστικά στην επαναδημιουργία στρωμάτων νέου πάγου, γεγονός που συνέβαλε και στη μείωση του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών και του λιωσίματος παγετώνων, απειλώντας παράκτιες περιοχές. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η τριετής θετική αντιστροφή μείωσε την ετήσια άνοδο της στάθμης κατά σχεδόν 15%.

Πριν από αυτή την απρόσμενη αλλαγή, η Ανταρκτική έχανε περίπου 120 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως για σχεδόν είκοσι χρόνια. Την περίοδο 2021-2023, η περιοχή ανέκτησε περίπου 108 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κατ’ έτος, δείχνοντας ένα εντελώς διαφορετικό μοτίβο.

Οι ερευνητές πάντως διευκρίνισαν ότι αυτή η μεταβολή οφείλεται πιθανότατα σε παροδικά καιρικά φαινόμενα, τα οποία ενδέχεται να αντιστραφούν εκ νέου στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, το εύρημα αυτό έχει ήδη αξιοποιηθεί από σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι το επικαλούνται ως επιβεβαίωση των απόψεών τους για τις υπερβολές στην παρουσίαση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη

Μπαράζ ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος

JP Morgan: Αποσύρει την αγωγή κατά της WRL του Καρώνη για τη Viva

Metlen: 10ετές PPA με την iliad για την προμήθεια «πράσινης» ενέργειας από δύο έργα στην Ιταλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα