Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο ύψους 15,5 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί στα 20,2 δισ. ευρώ, υπολογίζεται να χρειαστεί η Ελλάδα για να πιάσει τους αναθεωρημένους στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ ως το 2030.

Σε αυτή την προσπάθεια, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αποτελεί ένα δοκιμασμένο επενδυτικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων αφού μπορεί να εγγυηθεί την πράσινη μετάβαση της χώρας, να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και να αυξήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το ενεργειακό μείγμα θα κυριαρχείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που υποστηρίζονται από ευέλικτες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και ηλεκτρολύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, χωρίς να παραγκωνίζεται ο σημαντικός ρόλος των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Grand Thornton, οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε έργα πράσινης ανάπτυξης (λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες δημοσιευμένες πληροφορίες του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα με όρους σύνδεσης) υπολογίζονται σε 6 GW για τα φωτοβολταϊκά και 1,7 GW για τα αιολικά πάρκα.

Το RRF υποστηρίζει το 46,6% της προγραμματισμένης ισχύος ηλιακών έργων, το 28,5% των σχεδιαζόμενων έργων και το 29,7% της προγραμματισμένης χωρητικότητας αιολικών πάρκων μέσω δανείων. Παράλληλα,  στηρίζει επενδύσεις και σε άλλες μορφές ΑΠΕ όπως βιομάζα, βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά καθώς και το project της αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 680 MW στην Αμφιλοχία που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για την Ελλάδα και κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το έργο αυτό θα λάβει επιχορηγήσεις (38,5% της επένδυσης) όσο και δάνεια (11,5% της επένδυσης). Ταυτόχρονα, το RRF «ξεκλειδώνει» πλήρως τις επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και συνολική ισχύ που θα μπορούσε να φτάσει τα 1.200 MW.

Με βάση το νέο ΕΣΕΚ που παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ στις αρχές του έτους, για την ενεργειακή μετάβαση θα χρειαστεί πρόσθετη (πάνω από την υπάρχουσα) χωρητικότητα 24,3 GW ΑΠΕ, αποθήκευσης και ηλεκτρολυτών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από αυτά τα έργα έχουν ήδη προγραμματιστεί για ανάπτυξη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να αναπτυχθούν επιπλέον  2,9 GW Φ/Β και 0,85 GW έργα αιολικής ενέργειας. Μόνο αυτά τα έργα θα απαιτήσουν κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 2,97 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτικές ανάγκες αυξάνονται περαιτέρω όταν υπολογίζεται ο στόχος των 2,7 GW για υπεράκτια αιολική ενέργεια, που απαιτούν περίπου 4,86 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 24% των επενδύσεων. Επιπλέον, απαιτούνται άλλα 3,08 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου για αποθήκευση ενέργειας με μπαταρία δυναμικότητας 5,6 GW έως το 2030 (το 15% των δαπανών) και πάνω από 2 δις. για φωτοβολταϊκά (το 10% των επενδύσεων). Στις συνολικές επενδυτικές ανάγκες για το 2030 θα πρέπει να υπολογιστούν και τα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, αντλησιοταμίευσης και υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% σε κάθε σπίτι που ασφαλίζεται, αύξηση 40% στο επίδομα παιδιού και «κάρτα 18άρη» 150 ευρώ

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ξενοδοχεία έχουν πάρει τον δρόμο για το σφυρί (pics)

Η ώρα των δεσμευτικών προσφορών για τη μεγάλη παραχώρηση του ΒΟΑΚ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ