Έφθασε η ώρα υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση τμήματος του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που αποτελεί το μεγαλύτερο οδικό έργο της χώρας. Εκτιμάται πως το «παρών» θα δώσουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και όχι μόνον.

Για το μεγάλο έργο της παραχώρησης, μήκους 157 χλμ., αναμένονται σήμερα (8/5) οι δεσμευτικές προσφορές από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Η τριχοτόμηση του έργου είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιήθηκε από την παρούσα καθώς κρίθηκε ως η ασφαλέστερη επιλογή για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο – μαμούθ άνω των 2,5 δισ. και συνολικού μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται πως πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για το τμήμα από τον κόμβο Χερσονήσου στο Ηράκλειο έως τη Νεάπολη στο Λασίθι, μήκους 22,5 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 290 εκατ. που θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις-Intrakat με ΣΔΙΤ.

Η πρώτη σύμβαση των 14,5 χιλιομέτρων είχε υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορούσε το Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που κατασκευάζεται από την Άκτωρ με προϋπολογισμό 169 εκ. ευρώ.

Στο σύνολό του ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα συνδέει τον Κίσσαμο, στο δυτικό άκρο της Κρήτης, με τη Σητεία στο ανατολικό.

Με την ολοκλήρωσή του, θα παραδοθεί στο νησί ένας ασφαλής και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα απαλλάξει την Κρήτη από τα δεκάδες τροχαία ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο, με θύματα ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς μπορείτε θα διορθώσετε λάθη ή παραλείψεις

Χάρης Μπρουμίδης: «Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές υπέρ της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας»

Κινηματογραφική καταδίωξη κουκουλοφόρων για φωτιά σε κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών – Μια σύλληψη (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ