Tον «βασανιστικό» θάνατο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΕ σύμφωνα με τα οποία, ένα στα επτά πάνελ που παράγονται διεθνώς σήμερα, κατασκευάζεται από ένα συγκεκριμένο κινεζικό εργοστάσιο.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 90% του εξοπλισμού έργων ηλιακής ενέργειας που φτάνει στην Ευρώπη, αντλώντας δισεκατομμύρια έσοδα από τις παραγγελίες των μεγάλων παραγωγών σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Μόνο για το 2022 υπολογίζεται ότι στην ΕΕ θα εγκατασταθούν 40 GW νέων ηλιακών πάρκων. Πέρσι τα Κινεζικά εργοστάσια παρήγαγαν εξοπλισμό για 450 GW από τα οποία οι μονάδες στην ΕΕ παρήγαγαν μόνο τα 9 GW.!

Η τεράστια δυναμική της Κίνας στον τομέα της πράσινης ενέργειας, την ώρα που τα εργοστάσια στην Ευρώπη έχουν συρρικνωθεί δραματικά καθώς δεν άντεξαν τον ασιατικό ανταγωνισμό τιμών, προκαλεί έντονο προβληματισμό στους κόλπους της Κομισιόν.

Όπως ανέφερε πρόσφατα  ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «European Solar PV Industry Alliance», που αποσκοπεί να αυξήσει τους ρυθμούς των φωτοβολταϊκών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να δημιουργήσει επικίνδυνες εξαρτήσεις αντίστοιχες με εκείνες του ρωσικού αερίου!

Ενισχυτικά των δηλώσεων Μπρετόν είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα θα ξεπεράσει την παραγωγή από άνθρακα το 2027, εξέλιξη που επιταχύνουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η εξάπλωση της Κίνας σκορπά ανησυχία και στις ΗΠΑ και την Ινδία, οι οποίες δηλώνουν αποφασισμένες να επενδύσουν στην βιομηχανία φωτοβολταϊκών προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του Κινεζικού γίγαντα.

Μέσω της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών» (European Solar PV Industry Alliance), 30 επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτή, σχεδιάζουν την παραγωγή τουλάχιστον 30 GW φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ΕΕ μέχρι το 2025.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται να αυξήσει το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 60 δισ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας παράλληλα 400.000 θέσεις εργασίας. Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ προσπαθεί να αναχαιτίσει τον μεγάλο ασιατικό κίνδυνο. Όμως θα χρειαστεί να λάβει τα μέτρα της και από μία  ακόμη ασύμμετρη απειλή που δεν είναι άλλη από την μετακόμιση παραγωγικών ευρωπαϊκών μονάδων στις ΗΠΑ.

Μετά την ψήφιση του  κλιματικού πακέτου Inflation Reduction Act, συνολικού ύψους 369 δισ. δολαρίων, οι ΗΠΑ σκοπεύουν με τα κίνητρα που έχουν υιοθετήσει και  συνολικές φοροαπαλλαγές ύψους περίπου 10 δισ. δολάρια, να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, δίνοντας διέξοδο και στις  χρηματοδοτήσεις μέσω μιας «πράσινης τράπεζας».

Πάντως το Πεκίνο παραμένει ο μεγάλος πονοκέφαλος της Ευρώπης καθώς ο ΙΕΑ προβλέπει ότι το 2027 θα έχει υποχωρήσει το μερίδιο των εξαγωγών εξοπλισμού στην ΕΕ, μόλις στο 75% (από 90% σήμερα). Για αυτό το λόγο η Κομισιόν χρειάζεται να κινηθεί γρήγορα και να δώσει μέσα από ευέλικτες διαδικασίες την δυνατότητα για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που θα περιορίσουν την κυριαρχία της Κινεζικής βιομηχανίας.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Τσουνάμι» ανακοπών μετά το «μπλόκο» του Άρειου Πάγου στους servicers

Το σοκ της Εύας (της… Οννεδίτισσας), τα ακίνητα του Μπουτάρη άλλαξαν χέρια, το ελληνικό hub της P&G και τα δυο νέα deals στον τουρισμό 

Αλέξανδρος Tρίμης – Σάββας Γεωργίου: Η Welcome Pickups «σήκωσε» €5,3 εκατ. και σχεδιάζει επέκταση σε 200 προορισμούς παγκοσμίως