Μέχρι τα τέλη του μήνα υπολογίζεται να έχει κλείσει η Ρυθμιστική Αρχή όλες τις εκκρεμότητες των διαχειριστών ηλεκτρισμού για τον καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ για αναθεώρηση του WΑCC.

Αύριο αναμένεται να περάσουν από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής οι εισηγήσεις για τα ρυθμιζόμενα έσοδα των δύο διαχειριστών, χωρίς να αποκλείεται το θέμα να κλείσει σε επόμενη συνεδρίαση της Αρχής. Για το WACC του AΔΜΗΕ υπάρχει πλέον σύμπλευση μεταξύ των δύο πλευρών, σφραγίζοντας μια εκκρεμότητα που σέρνεται από την προηγούμενη χρονιά, με τον διαχειριστή να διεκδικεί αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου ως αποτέλεσμα της αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος και της αύξησης επί το δυσμενέστερο του πληθωρισμού και των επιτοκίων και την ΡΑΑΕΥ να βάζει εμπόδια.

Ο Διαχειριστής διεκδικούσε αρχικά αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου στα επίπεδα του 8,51% που κρίθηκε απαγορευτικό προκειμένου να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το WACC του ΑΔΜΗΕ έχει συμφωνηθεί πάνω από 7,3% για την τριετία 2023-2025.

Τελευταία εκκρεμότητα αποτελεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επίσης έχει αιτηθεί αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου για δύο χρόνια στα ίδια περίπου επίπεδα. Το τελικό ύψος λένε αρμόδιες πηγές θα καθορίσουν τα στοιχεία που έχει προσκομίσει για το δανειακό κόστος καθώς ο διαχειριστής του δικτύου διανομής δανείζεται με πιο ελκυστικούς όρους σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες που υπόκεινται σε καθεστώς WACC.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε τον προσδιορισμό του WACC του ΔΕΣΦΑ στο 7,85% για το σύνολο της Ρυθμιστικής Περιόδου (2024-2027) και στο 8,57% για την ΔΕΠΑ Υποδομών που θα ισχύει μόνο για φέτος.

Όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές, οι  μεταξύ τους διαφορές αποδίδονται στον διαφορετικό Συντελεστή Δανειακής Επιβάρυνσης που έχει ο ΔΕΣΦΑ σε σχέση με εκείνον της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς όλες οι υπόλοιπες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για να διαμορφωθεί το ύψος του WACC παραμένουν ίδιες ( ρίσκο της χώρας, κόστος κεφαλαίων κ.α).

Διαβάστε ακόμη

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΟ: ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ πίσω στο κράτος και «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Σχέδιο για ριζική αλλαγή στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία

Τα γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, οι έλεγχοι στους servicers, το «όχι» στα bonus της Εθνικής και ο επισπεύδων στον Πύργο Αθηνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ