Επιχειρηματικού ενδιαφέροντος τροπολογίες περιέχει το νομοσχέδιο που υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Εκτός από τα γνωστά μέτρα στήριξης για νέους, μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακίνητων, περιλαμβάνει και τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, αλλά και για τη διαδικασία εισαγωγής του 30% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ θα φύγει από το Υπερταμείο και θα περάσει στο κράτος. Υπενθυμίζεται ότι το Υπερταμείο ελέγχει άμεσα το 50%+1 των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και έμμεσα το 11,33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το 61,33%. Στην ΕΥΑΘ το Υπερταμείο ελέγχει το 50%+1 των μετοχών και το ΤΑΙΠΕΔ το 24%, ήτοι το 74%.

Για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ανοίγει ο δρόμος για την είσοδό του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σε ποσοστό 30% και με ορίζοντα έναρξης της σχετικής διαδικασίας τις αρχές του 2024.

Οι σημαντικότεροι μέτοχοι και διαχειριστές του αεροδρομίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ελέγχει το 30% -ποσοστό που θα διατεθεί με δημόσια εγγραφή, το Υπερταμείο, που κατέχει 25%, το οποίο θα διατηρηθεί μετά την IPO, οι AviAlliance GmbH (26,7%) και AviAlliance Capital GmbH (13,3%), οι οποίες ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, καθώς και ο όμιλος Κοπελούζου (ελέγχει το 5%).

Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το 30% που κατέχει στον ΔΑΑ ως εξής: Το 20% με δημόσια εγγραφή και το υπόλοιπο 10% στην PSP με premium όμως σε σχέση με την τιμή διάθεσης μέσω της δημόσιας εγγραφής (στην προκειμένη περίπτωση το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τη διάθεση του 30% μπορούν να αντληθούν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ. Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι Bank of America, Morgan Stanley και Deutsche Βank.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα, τα οποία συνδέονται με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και έχουν ετήσιο κόστος 1,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Καθιερώνεται νέο μισθολόγιο από το 2024 με αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσεις ευθύνης, αλλά και αύξηση του εισαγωγικού μισθού υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 840 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 30% το επίδομα θέσης. Αυξήσεις θα υπάρξουν και στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
  • Market Pass: Eπεκτείνεται το μέτρο έως και τον Οκτώβριο. Βάση για τον καθορισμό των τελικών δικαιούχων είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 251 εκατ. ευρώ και αφορά 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη
  • Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από το 2024: Το όφελος ξεκινά από 90 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και φτάνει έως τα 240 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ.
  • Youth pass: Τον Σεπτέμβριο όσοι νέοι συμπληρώνουν φέτος τα 18 και 19 χρόνια θα λάβουν το ποσό των 150 ευρώ με τη μορφή ψηφιακής κάρτας. Το μέτρο αφορά 200.000 νέους, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
  • ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 1 εκατ. πολίτες και το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
  • Μονιμοποίηση της απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ: Το μέτρο έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ και αφορά σχεδόν 600.000 πολίτες.

Διαβάστε ακόμη

Το πρότζεκτ που «συνδέει» το λιμάνι με το αεροδρόμιο (pics)

Σχέδιο για ριζική αλλαγή στην πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία

Τα γκάλοπ του ΣΥΡΙΖΑ, οι έλεγχοι στους servicers, το «όχι» στα bonus της Εθνικής και ο επισπεύδων στον Πύργο Αθηνών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ