Ίχνη από αντηλιακά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας βρέθηκαν στο χιόνι της Αρκτικής, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ομάδα μελετητών του πανεπιστημίου Κα’ Φοσκάρι της Βενετίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πέντε παγετώνες στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Πολικών Επιστημών του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR-Isp) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Σβάλμπαρντ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science of the Total Environment θα βοηθήσουν τους επιστήμονες στην αναζήτηση τρόπων για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος τη στιγμή δε που καταγράφεται αύξηση της τήξης των πάγων της Αρκτικής εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στόχος της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2021, ήταν να διαπιστωθεί αν εντοπίζονται ρύποι επιβλαβείς για το οικοσύστημα.

Από τα δείγματα που ελήφθησαν προκύπτει, λοιπόν, ότι υπάρχει παρουσία χημικών ενώσεων όπως αρώματα και αντηλιακά.

F. Scoto, Cnr – Univ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που πολλά από τα στοιχεία που αναλύθηκαν όπως βενζοφαινόνη-3, οκτοκρυλένιο, μεθοξυκινναμικό αιθυλεξύλιο και σαλικυλικό αιθυλεξύλιο, εντοπίζονται στο αρκτικό χιόνι», δήλωσε η Μαριάννα Ντ’Αμίκο, του πανεπιστημίου Κα’ Φοσκάρι της Βενετίας, επικεφαλής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η παρουσία αναδυόμενων ρύπων σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να αποδοθεί στο ρόλο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας σε μεγάλες αποστάσεις», εξηγεί ο Μάρκο Βεκιάτο, ερευνητής Αναλυτικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Κα’ Φοσκάρι και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Στην πραγματικότητα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν σε χειμερινές αποθέσεις. Στο τέλος του χειμώνα, οι μολυσμένες αέριες μάζες από την Ευρασία φτάνουν ευκολότερα στην Αρκτική», προσθέτει.

«Το πιο προφανές παράδειγμα αφορά σε ορισμένα φίλτρα UV που συνήθως περιέχονται σε αντηλιακές κρέμες. Η προέλευση αυτών των ρύπων μπορεί να εντοπιστεί μόνο στις ηπειρωτικές περιοχές σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη αφού στο Σβάλμπαρντ κατά τη διάρκεια της αρκτικής νύχτας ο ήλιος δεν ανατέλλει και δεν χρησιμοποιούνται αντηλιακά», συνεχίζει ο Βεκιάτο.

Η κατανομή ορισμένων από αυτούς τους ρύπους ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο. Οι περισσότερες από τις ενώσεις έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα, εκτός από το οκτοκρυλένιο και τη βενζοφαινόνη-3, δύο φίλτρα UV που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αντηλιακά, τα οποία, αντίθετα, εντοπίστηκαν στην κορυφή των παγετώνων, όπου μεταφέρονται μέσω αέρα από χαμηλά γεωγραφικά πλάτη.

Τα δεδομένα αυτά θα αποδειχθούν χρήσιμα για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος. Τα ίχνη που εντοπίστηκαν έχει αποδειχθεί ότι έχουν επιπτώσεις σε υδρόβιους οργανισμούς μεταβάλλοντας τις λειτουργίες του ενδοκρινικού και ορμονικού συστήματος.

«Θα είναι ζωτικής σημασίας η κατανόηση των φαινομένων μεταφοράς και απόθεσης αυτών των ρύπων στις πολικές περιοχές, ιδίως σε σχέση με τις μεταβολές των τοπικών εποχιακών συνθηκών, οι οποίες μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, η οποία συμβαίνει τέσσερις φορές ταχύτερα στην Αρκτική από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο», καταλήγει ο Αντρέα Σπολαόρ, ερευνητής του CNR-Isp.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη:

5 εμβληματικά ξενοδοχεία στην Ευρώπη που ξεχωρίζουν πάντα για τον στολισμό τους

5 τρόποι να μην αυξήσουμε το βάρος μας τα φετινά Χριστούγεννα

Φωτιά τα ενοίκια: Αύξηση από 43,2% έως και 52,1% μεταξύ 2018 και 2023 – Οι 9+1 λόγοι της ανόδου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ