Mε την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι της Κρήτης συνολικής δυναμικότητας 43.000 τόνων διευρύνει την παρουσία του στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ο όμιλος της Motor Oil.

Η κατασκευή της νέας μονάδας έχει ολοκληρωθεί με στόχο την εμπορική της λειτουργία στις αρχές του καλοκαιριού. To Αμάρι ανήκει στα asset που απέκτησε ο πετρελαϊκός και ενεργειακός όμιλος τον περασμένο Νοέμβριο όταν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την  εξαγορά της Thalis. Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εταιρεία περιβαλλοντικών έργων με την οποία η Motor Oil υπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό για ανάπτυξη σε τέσσερις πυλώνες: τα διυλιστήρια, την λιανική και τη κινητικότητα, τις ΑΠΕ και τα εναλλακτικά καύσιμα και το τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Τι περιλαμβάνει η νέα μονάδα

Το νησί της Κρήτης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο μεγάλων και σημαντικών έργων υποδομής (ΒΟΑΚ, μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Καστέλι) και η νέα μονάδα με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής στην ενίσχυση της περιοχής με έργα μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας.  Η σύμβαση περιλαμβάνει την 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο και την κανονική λειτουργία για 5 χρόνια.

Το Αμάρι θα επεξεργάζεται ετησίως 35.600 τόνους από σύμμεικτα στερεά απόβλητα και  7.400 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά από διαλογή στην πηγή. Πρόκειται για απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α.

Η μονάδα θα επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και θα παράγει δύο κατηγορίες κόμποστ. Η επεξεργασία του οργανικού υλικού θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιηθεί ενεργειακά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 999kW που θα διοχετευτεί στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ.

Το χαρτοφυλάκιο έργων της Thalis

Η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ρέθυμνο, σε συνδυασμό με τον χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην περιοχή, προσθέτει ένα ακόμη έργο στο χαρτοφυλάκιο της Thalis, η οποία εμφανίζει αυξημένη διείσδυση στα έργα της Κρήτης. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει σημαντικές συμβάσεις όπως η μονάδα επεξεργασίας και ανάκτησης αποβλήτων (ΜΕΑ) και ΧΥΤΥ Ηρακλείου, η εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμάτων & ΧΥΤΥ Σητείας, η αντίστοιχη μονάδα στην Χερσόνησο, η επέκταση–αναβάθμιση ΧΥΤ Καρβουναρίου (Β’ Φάση) αλλά και έργα εκτός Κρήτης όπως η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλιάκμονα, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αιανής Δ. Κοζάνη και άλλα.

Ισχυρά μεγέθη

Σύμφωνα με την ετήσια απολογιστική έκθεση της εταιρείας για το 2022,  τα οικονομικά μεγέθη την περίοδο 2016-2022 (κύκλος εργασιών, EBITDA, κέρδη προ φόρων) τετραπλασιάστηκαν. Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει με αξιώσεις σε πλήθος ενεργών διαγωνισμών για την ανάληψη νέων έργων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει ήδη αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Παράλληλα η  εταιρεία έχει σημαντική συμμετοχή στους εν εξελίξει διαγωνισμούς για μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Σε συνεργασία με ΑVAX-ΜΟRE έχουν κατέβει στους διαγωνισμούς για τις δύο μονάδες στην Αττική (Σχιστό και Κεντρικός Τομέας), για τη μονάδα Κεντρικής Μακεδονίας δυτικού τομέα και για τις μονάδες απορριμμάτων σε Ρόδο και Σαντορίνη.

Η Τhalis προχώρησε πρόσφατα στην τροποποίηση  του καταστατικού της. Στους σκοπούς της εταιρείας αναφέρονται δραστηριότητες όπως η διαχείριση, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάληψη και χρηματοδότηση διαφόρων έργων (ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων κ.α), η παροχή υπηρεσιών συντήρησης καθώς επίσης η μελέτη, ο σχεδιασμός και η εκμετάλλευση αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, γεωθερμικών εγκαταστάσεων, έργων τηλεθέρμανσης και αφαλάτωσης.

Στην εταιρεία διορίστηκε πρόσφατα και νέο διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Βαρδινογιάννη  και Αντιπρόεδρο τον κ. Δημήτρη Κονταξή. Στο ΔΣ παραμένει και η κ. Θεοδοσία Μπαντουβά μέχρι πρότινος Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Thalis και σύζυγος του ιδρυτή της εταιρείας Βασίλη Παπαζήση που πέρσι το καλοκαίρι απεβίωσε.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 43 εκ. ευρώ  έναντι  35,4 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 21,38%, η οποία αποδίδεται κυρίως στην ανάληψη νέων έργων. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 4,8 παρουσιάζοντας οριακή μείωση της τάξεως του 1,58% και τα EBITDA στα 5,4 εκ. ευρώ αυξημένα κατά 13%.  Το συνολικό ανεκτέλεστο της εταιρείας ανήλθε σε 224 εκ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Έσπασαν το «φράγμα» του 1 εκατομμυρίου οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Ο Δραγασάκης με τα γουνάκια, η Νινέτα Φιξ και το διαμέρισμα στην Ηρώδου Αττικού, η επιστροφή της Aegean και η Ντέλα με τη χατζάρα

Με παθητικό $1 δισ. οδηγήθηκε σε πτώχευση η Vice Media (πίνακες)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ