Τον ρόλο και την σημασία του LNG όχι μόνο ως μεταβατικού καυσίμου αλλά και ως υποδομής που μπορεί να μετριάσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση αναβαθμίζει η κυβέρνηση. Χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Bουλή για την oυκρανική κρίση τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο και αποκάλυψε  και το δεύτερο σχέδιο που έχει δρομολογήσει προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της αγοράς η Gastrade, η οποία εντατικοποιεί τις διεργασίες για την κατασκευή μιας αντίστοιχης μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ εναντίον της Μόσχας δημιουργούν νέα δεδομένα στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε χθες απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας που, όπως είπε, θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις κάτι που επισπεύδει την επιλογή για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο που τροφοδοτεί το 45% της εγχώριας κατανάλωσης.

Τα πιθανά αντίποινα λόγω των κυρώσεων που δεν απέκλεισε τις τελευταίες μέρες και η ΕΕ προκαλούν ανησυχία στην ελληνική πλευρά αλλά και στην ΡΑΕ που συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα και να ληφθούν μέτρα για τις εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και κυρίως για την ομαλή τροφοδοσία της Ρεβυθούσας με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ηλεκτροπαραγωγών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χθες ότι η χώρα προχωρεί στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού λέγοντας ότι τον Ιανουάριο κάλυψε το 47% της ζήτησης από LNG και το 20% από το αέριο του αγωγού TAP κάτι που επιβεβαιώνει την σταδιακή απομάκρυνση από το Ρωσικό αέριο που αντιστοιχούσε για την ίδια περίοδο στο 33% της κατανάλωσης. Στόχος όπως δήλωσε είναι «να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη». Όμως επισήμανε για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε αέριο τις επόμενες δεκαετίες, άρα θα εισάγουμε περισσότερο LNG, για αυτό και χρειάζεται ένας δεύτερος σταθμός στην Αλεξανδρούπολη.

Λίγες ώρες αργότερα η Gastrade συμφερόντων Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ, Bulgartransgaz EAD και  ΔΕΣΦΑ ΑΕ ανακοίνωνε τη νέα «Ρεβυθούσα» που θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Η νέα υποδομή για την οποία η  Gastrade κατέθεσε χθες άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία όπως τονίζεται θα μειώσει δραστικά οποιοδήποτε κίνδυνο διακοπής τροφοδοσίας.

Η Gastrade έχει ήδη λάβει την πρώτη άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης» για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του 2023.

Την αναδιάταξη του διεθνή ενεργειακού χάρτη επιταχύνει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει πυροδοτήσει τα σχέδια μαζικής εξόδου εταιρειών από τη Ρωσία θέτοντας τέλος στην 30ετή συνεργασία με τη Δύση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η λίστα των εταιρειών που διακόπτουν τις δραστηριότητες στη χώρα ολοένα και μακραίνει κάτι που επιτείνει και η πρόσφατη αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift. Aνάμεσα σε αυτούς που εγκαταλείπουν τις Ρωσικές επενδύσεις είναι η BP, η οποία  ανακοίνωσε πως προχωρά σε αποεπένδυση του μετοχικού μεριδίου της στο Rosneft, αγνοώντας πιθανή ζημία 25 δις  και μείωση της παγκόσμιας πετρελαϊκής της παραγωγής κατά 1/3 . Ακολούθησε  η Shell η οποία τη Δευτέρα ανακοίνωσε πως διακόπτει τη συνεργασία της με την Gazprom  και αποσύρεται από την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού LNG Sakhalin-II και τον αγωγό Nord Stream 2.

Oι επενδύσεις της εταιρείας στα δύο αυτά πρότζεκτ αγγίζουν περίπου τα 3 δισ., ενώ σε ανάλογη ρότα κινήθηκε και η μεγαλύτερη νορβηγική εταιρεία ενέργειας, Equinor, η οποία ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε παρόμοια μέτρα, αποσύροντας κεφάλαια 1,2 δισ από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη:

ΡΑΕ – ΔΕΣΦΑ: Τι προβλέπει το σχέδιο αντιμετώπισης μιας κρίσης φυσικού αερίου

Αναλυτές: Τα επενδυτικά tips εν καιρώ πολέμου και η «ανίκανη» κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Στην κορυφή της ατζέντας οι εξελίξεις στην Ουκρανία