Οι μεγαλύτεροι παίκτες ορυκτών καυσίμων καθιστούν σαφές το μήνυμα: η μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον θα απαιτήσει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο.

Από τη Shell Plc έως τη Chevron Corp., οι κορυφαίοι παραγωγοί στον κόσμο σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις στο καύσιμο, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ακόμη, η Κίνα συνεχίζει να υπογράφει συμφωνίες για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το 2050, με τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να μην είναι πολύ πίσω, ενώ οι ΗΠΑ προχωρούν με νέα έργα που θα τις κάνουν τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG στον κόσμο για το άμεσο μέλλον.

Το σημείο καμπής

Αυτή η ορμή σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για το αέριο. Το «καθαρότερο» ορυκτό καύσιμο θεωρήθηκε ως μια βραχυπρόθεσμη γέφυρα για πιο πράσινες πηγές ενέργειας και οι περιβαλλοντολόγοι προσπάθησαν να το καταργήσουν σταδιακά εν μέσω ανησυχιών ότι το αέριο είναι πολύ πιο βρώμικο από ό,τι διαφημίζεται. Τώρα, η ιδέα ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα κορυφωθεί σύντομα, εξαφανίζεται.

«Οι πωλητές LNG κοιτάζουν γύρω από αυτήν την αγορά και νιώθουν αρκετά σίγουροι ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα είναι μαζί μας για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών ρεκόρ, άλλαξαν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη βιάζεται να αντικαταστήσει τα ρωσικά καύσιμα, ενώ οι αναδυόμενες χώρες υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.

Η Κίνα υπέγραψε μια 27ετή συμφωνία με το Κατάρ την Τρίτη για να διαφυλάξει την ενεργειακή της ασφάλεια και ένας Γερμανός εισαγωγέας υπέγραψε την Πέμπτη μια σύμβαση ορόσημο για την αγορά LNG από τις ΗΠΑ έως το 2046 – παρόλο που η Γερμανία στοχεύει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα ένα χρόνο πριν από αυτό.

Σε «έκρηξη» τα νέα έργα

Περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νέας δυναμικότητας παραγωγής φυσικού αερίου έχουν εγκριθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το φυσικό αέριο είναι ο κύριος μοχλός κερδών για τις ενεργειακές εταιρείες, όπως η Shell και η BP Plc τα τελευταία χρόνια. Οι παραγωγοί είχαν βυθιστεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους πριν από χρόνια, αλλά τώρα επανεξετάζουν αυτές τις επενδύσεις λόγω των χαμηλών αποδόσεων.

«Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος από ό,τι παίζει σήμερα», είπε στους επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell Wael Sawan αυτό το μήνα, καθώς περιέγραφε μια αλλαγή στρατηγικής μετά την προαγωγή του τον Ιανουάριο. «Το LNG μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε μέρη όπου χρειάζεται περισσότερο. Και επιπλέον, κατά μέσο όρο, το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου 50% λιγότερες εκπομπές άνθρακα από τον λιγνίτη όταν χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», όπως είπε.

Η Shell σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο κατά περίπου 25% φέτος σε ένα ρεκόρ 5 δις δολαρίων και να διατηρήσει τις δαπάνες σε αυτό το επίπεδο έως το 2025. Πέρυσι, η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο προσχώρησε στην συμμαχία της Exxon Mobil Corp. και της ConocoPhillips για να επενδύσει στην επέκταση του μεγαλύτερου στον κόσμο κοιτάσματος LNG του Κατάρ, αξίας 30 δισ δολαρίων.

Το φυσικό αέριο είναι επίσης το κλειδί για τα σχέδια ανάπτυξης του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Eni SpA — αυτό ήταν ένα μεγάλο κίνητρο πίσω από τη συμφωνία της Παρασκευής για την αγορά της Neptune Energy Group Ltd. Επίσης, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου της Ρουμανίας συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να επενδύσουν έως και 4 δισ ευρώ ( 4,4 δισ δολάρια) σε ένα έργο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα μετά από δεκαετίες συζητήσεων. Ακόμη, η Chevron και η Exxon προσθέτουν περισσότερο προσωπικό για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στο εμπόριο φυσικού αερίου στο Λονδίνο και τη Σιγκαπούρη.

Στις ΗΠΑ, προχωρεί η ανάπτυξη νέων μονάδων LNG καθώς οι αγοραστές σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία —οι οποίες έχουν φιλόδοξους πράσινους στόχους— υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις με εξαγωγείς. Η TotalEnergies SE έδωσε έγκριση αυτόν τον μήνα στα σχέδια για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού εξαγωγών στις ΗΠΑ, συμφωνώντας να αγοράσει μερίδια στο έργο και στον κατασκευαστή του. Η γαλλική εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στο τεράστιο project της για το φυσικό αέριο.

Το μέτρο της ζήτησης και το μήνυμα Γκουτέρες

Ωστόσο, υπάρχει μια συζήτηση για το πόσο αέριο και επενδύσεις θα χρειαστούν, με τη ζήτηση να εξαρτάται πιθανότατα από το πόσο επιτυχημένα θα κινηθούν τα κράτη όσον αφορά τους στόχους μείωσης των εκπομπών.

Ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου πρέπει να μειωθεί δραματικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να διατηρήσει τον κόσμο σε τροχιά για το net-zero μέχρι το 2050. Ο οργανισμός το 2021 υπολόγισε ότι όλες οι νέες επενδύσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Οι παραγωγοί και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει «να δεσμευτούν να τερματίσουν τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις στην εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οδεύουμε προς την καταστροφή, με μάτια ορθάνοιχτα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πριν λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα κατά του φυσικού αερίου είναι οι εκπομπές μεθανίου, ένα υποπροϊόν της παραγωγής αερίου που παγιδεύει πάνω από 80 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα στις δύο πρώτες δεκαετίες του στην ατμόσφαιρα. Η διαρροή αερίου άνω του 3% κάνει το καύσιμο χειρότερο για το κλίμα από τον άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την National Academy of Sciences, ανατρέποντας τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας ότι είναι καθαρότερο ορυκτό καύσιμο.

Προκειμένου να διατεθεί στην αγορά το φυσικό αέριο ως καθαρή εναλλακτική λύση έναντι του άνθρακα, οι Big Oil εργάζονται για να μειώσουν τις εκλύσεις μεθανίου. Η Shell, η Exxon Mobilκαι περισσότεροι από δώδεκα άλλοι παραγωγοί στοχεύουν να επιτύχουν «σχεδόν μηδενικές» εκπομπές μεθανίου έως το 2030 ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πέρυσι.

«Λαμβάνοντας επιτέλους σοβαρά υπόψη τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, οι μεγάλες εταιρείες πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν μια θετική συμβολή στην κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εμπορικά ενεργά», δήλωσε ο Ira Joseph, από το Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Διαβάστε ακόμη

Σκληρή «μάχη» επενδυτών για το Μέγαρο Μποδοσάκη

Ανταρσία στη Ρωσία: «Ασταθές το Κρεμλίνο, ταπεινωμένος ο Πούτιν» – Τι αναφέρει αμερικανική έκθεση

Τράπεζες: Από τα capital controls του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, στο ολικό comeback το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ