Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι ο πλανήτης είναι πιθανό να υπερβεί ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας, γεγονός για το οποίο οι επιστήμονες έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επιφέρει επικίνδυνες και δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα.

Μιλώντας στην Tania Bryer του CNBC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 για το κλίμα, ο Γκέιτς δήλωσε ότι είναι «σίγουρα μισογεμάτο το ποτήρι» όσον αφορά την κλιματική κρίση και ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ντουμπάι θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη προόδου.

Ωστόσο, ο συνιδρυτής της Microsoft δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στον αγώνα για το κλίμα πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ηγέτες επιχειρήσεων συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ετήσια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Θεωρείται ευρέως ως μια καίρια ευκαιρία για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα, σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν διάφορες περιοχές του πλανήτη.

«Θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, πιθανότατα πάνω από τους στόχους μας, και εδώ είναι που μπαίνει το ερώτημα “Εντάξει, λόγω αυτής της αύξησης της θερμοκρασίας τι μπορούμε να κάνουμε που να είναι πολύ φθηνό, όπως καλύτερα συστήματα προειδοποίησης για κακές καιρικές συνθήκες ή καλύτερα δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες που θα βοηθήσουν τους αγρότες να ξέρουν πότε να φυτέψουν”».

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχότεροι ώστε να προσαρμοστούν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές στα οικοσυστήματα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

«Ευτυχώς, έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ώστε να μην έχουμε ακραία φαινόμενα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς [Κελσίου], αλλά δυστυχώς θα χάσουμε πιθανότατα ακόμη και τον στόχο των 2 βαθμών. Έτσι, θα έχουμε την προσαρμογή ως προτεραιότητα», δήλωσε ο Γκέιτς.

Στην COP28, οι χώρες θα αξιολογήσουν για πρώτη φορά πόσο ακριβώς απέχουν από την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας-ορόσημο του Παρισιού. Η συμφωνία του 2015 αποσκοπεί στον «περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου, λένε οι επιστήμονες, μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης της ενέργειας και της γης.

Ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα στο Ντουμπάι, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον είχε προειδοποιήσει ότι οι τρέχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού θέτουν τον κόσμο σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας έως και 2,9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τα ευρήματά του επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη δράση για το κλίμα.

Ο ΟΗΕ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θεωρείται το «ανώτατο όριο», εάν η ανθρωπότητα θέλει να αποφύγει τα χειρότερα από όσα επιφυλάσσει η κλιματική κρίση.

Ερωτηθείς για το πώς σκέφτεται τις προκλήσεις για τις μελλοντικές γενιές στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, ο Γκέιτς απάντησε: «Λοιπόν, υπάρχουν πολλά καταπληκτικά πράγματα που έρχονται μέσω της ανθρώπινης καινοτομίας, καλύτερα φάρμακα, τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διδαχθούν διάφορα πράγματα».

«Ταυτόχρονα, έχουμε πόλωση, έχουμε κλιματική αλλαγή και όλα αυτά συνιστούν μια δυναμική κατάσταση», συνέχισε. «Συνολικά, βλέπω πολλά θετικά πράγματα, αλλά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην αποφυγή αυτών των αρνητικών, διότι θέλουμε όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και πολλές επόμενες γενιές να έχουν μια ακόμη καλύτερη ζωή από ό,τι εμείς».

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: H Fitch θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Η Neptune Leasing, που υποστηρίζεται από την οικ. Λάτση και την Costamare, στηρίζει τις επενδύσεις της στα φορτηγά

ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ