Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σήμερα από τη Fitch Ratings,, λαμβάνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από ένα δεύτερο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, με τα οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα να μην είναι άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα.

Η Société Générale προβλέπει ότι στη σημερινή επαναξιολόγηση της Fitch Ratings για την οικονομία της Ελλάδας, η χώρα θα αναβαθμιστεί σε κλίμακα σε BBB- από BB+, το οποίο είναι το χαμηλότερο ‘κατώφλι’ στην επενδυτική κλίμακα του οίκου. «Με τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, αυτό θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας. Από την άλλη, δεν αναμένουμε απότομη αντίδραση των τιμών σε αυτή την πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς οι αγορές έχουν πιθανότατα αποτιμήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τις εκλογές του Ιουνίου», επισημαίνει ο οίκος.

«Όπως παρατηρήθηκε στην περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα, η ένταξη στον δείκτη είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντικές ροές. Ωστόσο, η αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων», προβλέπει η γαλλική τράπεζα.

Οικονομικές επιδόσεις και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Έχουμε παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε επιτέλους μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, φέτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση, τη στήριξη από την ΕΚΤ, καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ΕSM/ΕFSF. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας ωφελήθηκαν επίσης από το ταμείο NGEU», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα. Σύμφωνα με το σχέδιο δημοσιονομικού σχεδιασμού της Ελλάδας για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρώς από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024. Η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας κόμματος τον Ιούνιο έχει εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα και διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί», καταλήγει η τράπεζα.