Η Blue Sea Power και η  θυγατρική της FLNG RUS Company, κυπριακών συμφερόντων βρίσκονται πίσω από το σχέδιο ανάπτυξης για πλωτούς  σταθμούς παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG που επεκτείνεται στα ελληνικά νησιά.

Το σχέδιο περιελάμβανε αρχικά την λειτουργία ως το φθινόπωρο του 2024 των νέων σταθμών σε Χίο, Κω και Λέσβο, όμως με βάση τους σχεδιασμούς της εταιρείας θα επεκταθεί και στο νησί της Ρόδου.

Ήδη οι δύο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει άδεια παραγωγής για τα τρία πρώτα νησιά και πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε το αίτημα της εταιρείας για χορήγηση Άδειας Παραγωγής για την Ρόδο για αντίστοιχη πλωτή μονάδα LNG δυναμικότητας 120 MW.

Οι αποφάσεις της  ΡΑΑΕΥ  για τις μονάδες LNG στην Χίο ισχύος 72 MW και την Κω δυναμικότητας 120MW,  είχαν εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2022 και για τη μονάδα της Λέσβου τον Δεκέμβριο του 2021.  Η τελευταία  αφορούσε την κατασκευή ενός   πλωτού σταθμού FLNG (Floating Liquefied Natural Gas) στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, συνολικής ισχύος 80 MW από την  FLNG RUS Company Limited.

Για την πρώτη περίοδο, και για τις τρεις μονάδες στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί άδεια παραγωγής θα κάνουν χρήση του δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) και η λειτουργία των εργοστασίων θα γίνεται στα πλαίσια των συγκεκριμένων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Για τη δεύτερη περίοδο, οπότε τα νησιά θα έχουν διασυνδεθεί θα πρέπει να υπογραφούν συμβάσεις  με τον αρμόδιο διαχειριστή του Συστήματος  αλλά και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Και τα  τρία νησιά περιλαμβάνονται στο τελευταίο «πακέτο» έργων του προγράμματος διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ, και αναμένεται να διασυνδεθούν έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Οι  τρεις νέες μονάδες και αντίστοιχα και ο σταθμός της Ρόδου εφόσον εξασφαλίσει το πράσινο φως της ΡΑΑΕΥ, θα είναι σύγχρονες και ως νέας τεχνολογίας, θα έχουν ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και έτσι θα μπορούν να συμβάλουν και στη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αρχικά στα νησιά και αργότερα στο σύστημα. Οι σταθμοί αυτοί σχεδιάζονται ώστε να μπορούν μελλοντικά να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου (Hydrogen Ready).

Έως σήμερα, στο Αιγαίο οι μοναδικές μονάδες βάσης που λειτουργούν για την παραγωγή ρεύματος στα ΜΔΝ είναι οι πετρελαϊκοί σταθμοί της ΔΕΗ. Για αυτό προγραμματίζεται αλλαγή του Κανονισμού του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να  μπορέσουν να λειτουργήσουν στο μέλλον και οι τέσσερις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με LNG.
Η Blue Sea Power  αναπτύσσει ένα FSRP (Floating Storage Regasification Power Plants) με αποθήκευση LNG/Bio-LNG με  ικανότητα παραγωγής ενέργειας μεταξύ 50 MW και 200 MW.

Η μετοχική σύνθεση της «Blue Sea Power Α.Ε.» είναι FLNG RUS Company Limited 99 % και Κωνσταντίνος Μητρόπουλος 1 %. Ωστόσο, όσον αφορά την FLNG RUS Company Limited, ο Κ. Μητρόπουλος εμφανίζεται ως ιδρυτής και βασικός μέτοχος, με ποσοστό 99,4% της εταιρείας, με το υπόλοιπο 0,6% να έχει η Sakilia Enterprises Company Limited, επίσης ελεγχόμενη από τον ίδιο.

Ο Κ. Μητρόπουλος διατέλεσε στέλεχος της ενεργειακής αγοράς, με προϋπηρεσία σε ισχυρούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η «Σωληνουργεία Κορίνθου», όπου θήτευσε για 12 χρόνια φτάνοντας στη θέση του Γενικού Διευθυντή, καθώς και άλλοι όπως η Enolia Energy, Enertec FZE, Lloyds Energy, ενώ ίδρυσε την FLNG RUS Company Limited το 2016.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις

Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με τα δισ. της Αττικής Οδού, ο Φιντάν… ανησυχεί για τον Βαρουφάκη, το δάνειο για το καζίνο του Ελληνικού και η βίλα των 14 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ