Τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης ως ενεργειακού διαδρόμου, επισήμανε χθες ο Αντιπρόεδρος στρατηγικής και επικοινωνίας της Cheniere για το LNG, κ. Άντριου Γουόκερ, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα γίνεται πάροχος – κλειδί για τους γείτονές της κάτι το οποίο δεν περίμενε κανείς πριν μερικά χρόνια», δήλωσε χθες το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο 33ο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Καθώς οι Ευρωπαίοι αγοραστές διψούν για LNG, το Αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει επιστρατευτεί για να αντικαταστήσει το κενό που έχει προκαλέσει στην Γηραιά Ήπειρο η μείωση του ρωσικού αερίου η οποία φτάνει τα 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Για φέτος η Cheniere υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ  με 50 δισ. κυβικά μέτρα, ποσότητα  που χαρακτηρίζεται ρεκόρ για τις εξαγωγές στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος χθες στον ρόλο των ΗΠΑ, ο κ. Γουόκερ δήλωσε ότι είναι κρίσιμος για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ αλλά και σημαντικός για την αύξηση της ευελιξίας στον τομέα της προμήθειας και της παροχής αερίου, καθώς τν βοηθά να διατηρήσει τα φώτα της αναμμένα και ανοικτές τις κεντρικές θερμάνσεις. Ο ίδιος μάλιστα εξήρε και τη σημασία της Ελλάδας ως σημείο εισόδου του αερίου αυτού στην Νότιο Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. Γουόκερ ανέφερε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν τρία μεγάλα κέντρα προμήθειας LNG για την ΕΕ και αυτά θα είναι οι ΗΠΑ, το  Κατάρ και η Βόρεια Ρωσία. «Όμως τα κακά νέα είναι ότι για την ΕΕ θα υπάρχουν μόνο δύο αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι η κλίμακα θα ανέβει καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο της αναβάθμισης και της επέκτασης με νέες υποδομές που έχουν τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον». Ο ίδιος μίλησε για επενδύσεις ύψους 10 δισ. από την πλευρά της Cheniere το επόμενο διάστημα με στόχο την δημιουργία δέκα νέων δεξαμενών LNG έως το 2025.

«Η ώθηση από τις ΗΠΑ και Κατάρ θα φέρουν ισορροπία στην αγορά» εκτίμησε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση με την πρόβλεψη ότι οι εξαγωγές θα διπλασιαστούν την επόμενη δεκαετία.

Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή για να συμμετάσχει στις εργασίες του Capital Link,  επανέλαβε χθες στο Greek Economic Summit ότι η Κομισιόν θα πρέπει γρήγορα να δημιουργήσει ένα μηχανισμό με ένα δυναμικό πλαφόν στο φυσικό αέριο καθώς θα είναι πιο δύσκολο να γίνει αυτό το ερχόμενο καλοκαίρι όταν θα έχουν περιοριστεί οι ποσότητες του αποθηκευμένου καυσίμου και όλη η ΕΕ θα αναζητά LNG για να γεμίσει τις αποθήκες της. «Τώρα έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε ένα πλαφόν και να ελέγξουμε τον μηχανισμό, τώρα που υπάρχει μειωμένη κατανάλωση και δεν έχουν πιάσει ακόμη τα πολλά κρύα».

Η πράσινη μετάβαση, όπως είπε, είναι η μόνιμη λύση για να εγγυηθούμε χαμηλότερες και φθηνότερες τιμές και για την ελληνική βιομηχανία. Ο  υπουργός αναφέρθηκε στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ευρωπαϊκή βιομηχανία, λέγοντας ότι η καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την ΕΕ, οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες στον περιορισμό της παραγωγής τους ή σε λουκέτο, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να υποφέρουν και οι κοινωνίες, καθώς θα χαθούν θέσεις εργασίας. Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος για να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και τη χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία.

Ο Σκρέκας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη αγοράζουν σήμερα 5 ακόμη και 7 φορές ακριβότερα το αέριο από κάθε άλλη περιοχή όταν τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν αυτές τις τιμές.

«Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός με επιστολή του τον περασμένο μήνα, είναι να διαμορφώσουμε ένα διάδρομο φυσικού αερίου και να μειώσουμε με τον τρόπο αυτό τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας». Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο υπουργός, πρωταγωνιστεί σε αυτή την προσπάθεια και ακολουθούν το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, οι οποίες προσπαθούν να πείσουν και τις άλλες χώρες που αντιδρούν με δικαιολογημένες ως ένα βαθμό ανησυχίες, να ακολουθήσουν.

Ο κ. Σκρέκας εκτίμησε ότι ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη πιο δριμύς από τον τρέχοντα κάτι που απέδωσε στην πληρότητα που υπάρχει σήμερα στις αποθήκες κατά 96%. «Καταφέραμε να μειώσουμε την ζήτηση κατά 32% το τελευταίο τρίμηνο και καυτά 18% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και κατά 12% της κατανάλωση ηλεκτρικού» τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει γνωστοποιήσει στην Κομισιόν, την πλατφόρμα για τα διμερή συμβόλαια (PPA’s) μέσω των οποίων θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό της κόστος η βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβει και τι φέρνει η ιστορική για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο 

MyDATA: Δηλώσεις ΦΠΑ «πριν από σας για εσάς» (pics)