Αποκαλυπτήρια για τις νέου τύπου δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Μετά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, προσυμπληρωμένες θα βρίσκουν πλέον και οι επιχειρήσεις τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Το μεγάλο άλμα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή κάθε επαγγελματία ή εμπόρου, αμέσως μόλις συνδεθεί με τους κωδικούς του στο Taxisnet.

Για ό,τι χρειάζονταν υπολογισμοί και συμπλήρωση από τον ίδιο τον επιχειρηματία, πλέον τα ποσά εμφανίζονται έτοιμα και προσυμπληρωμένα, όπως αποτυπώνονται στις δηλώσεις MyData τις οποίες απέστειλε ο υπόχρεος ή οι προμηθευτές του.

Ωστόσο την τελική ευθύνη για όσα δηλώνει την έχει και πάλι ο ίδιος ο υπόχρεος. Η ΑΑΔΕ δίνει πέντε «εντολές» στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που κάνουν «ποδαρικό» στην ψηφιακή εποχή των δηλώσεων ΦΠΑ.

Τις καθοδηγεί πώς να συμπληρώσουν και να στείλουν με ελάχιστα «κλικ» την περιοδική δήλωση, προκειμένου να πληρώσουν ή να εισπράξουν ευκολότερα τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που τους αναλογεί.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ αναφέρει προς τους φορολογουμένους:

• Στη δήλωσή σας εμφανίζονται προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί εκροών (έσοδα) και εισροών ΦΠΑ (έξοδα), βάσει των δεδομένων που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA κατά το χρόνο παραγωγής της παρούσας αναφοράς.

• Ειδικά ως προς τις εισροές ΦΠΑ, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες και ο ΦΠΑ προσυμπληρώνονται στους κωδικούς 361 και 381, αντίστοιχα.

Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με ΚΑΔ, για την οποία σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 30 παρ. 4 Κώδικα ΦΠΑ) δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ.

Η προσυμπλήρωση της δήλωσής σας αποσκοπεί στη διευκόλυνσή σας και δεν είναι δεσμευτική για εσάς. Έχετε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να τροποποιείτε τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς της δήλωσης, εφόσον αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

• Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση της δήλωσης είναι υποχρέωση και ευθύνη σας.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά Μοδιάνο: Στόχος 4 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο στο νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης από το Faisgroup (pics)

Cheniere: Θα διπλασιαστούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην ΕΕ

Οκτώ δημοσκοπήσεις δείχνουν προς αυτοδυναμία, οι τραπεζίτες πιέζονται, το δράμα της Frigoglass και οι ελληνικές… φούντες στο Λονδίνο