Το πρόβλημα που πρέπει να επικεντρωθούν οι χώρες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 είναι η μείωση των εκπομπών , σε αντίθεση με τις εκκλήσεις για συλλογική δέσμευση για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς.

Για πολλούς στη σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η COP28 μπορεί να αναγνωριστεί ως επιτυχία μόνο εάν καταλήξει σε μια συμφωνία για τη «σταδιακή κατάργηση» όλων των ορυκτών καυσίμων, η καύση των οποίων είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης.

Η διατύπωση της τελικής συμφωνίας, που αναμένεται μέχρι τη λήξη της διάσκεψης στις 12 Δεκεμβρίου ή γύρω από αυτήν, θα παρακολουθείται στενά. Μια δέσμευση «σταδιακής κατάργησης» θα απαιτούσε πιθανότατα την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα έως ότου εξαλειφθεί η χρήση τους, ενώ μια «σταδιακή μείωση» θα μπορούσε να υποδηλώνει μείωση της χρήσης τους – αλλά όχι απόλυτο τέλος.

Υπάρχει επίσης μια συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν μια συμφωνία θα πρέπει να επικεντρωθεί στα «μειωμένα» ορυκτά καύσιμα, τα οποία παγιδεύονται και αποθηκεύονται με τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, ή στα “μη μειωμένα” ορυκτά καύσιμα, τα οποία εν πολλοίς θεωρείται ότι παράγονται και χρησιμοποιούνται χωρίς ουσιαστικές μειώσεις στην ποσότητα των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου.

Ερωτηθείς από τον Steve Sedgwick του CNBC στη COP28 αν θα ήταν λάθος σενάριο για τις χώρες να συμφωνήσουν στη σταδιακή κατάργηση των μειωμένων ορυκτών καυσίμων, ο Γουντς απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθεί η κοινωνία είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ, το οποίο είναι οι εκπομπές».

«Η πρόκληση εδώ είναι η εξάλειψη των εκπομπών», συνέχισε. «Το πώς θα το κάνουμε αυτό θα είναι συνάρτηση του πού θα πάει η τεχνολογία και ποιες είναι οι συνθήκες και πού εκπέμπονται αυτές οι εκπομπές».

Διαβάστε ακόμη  

Οι αεροπορικές λαμβάνουν θέση για ακόμα καλύτερες επιδόσεις τη σεζόν του 2024 (pics)

Τεχνητή συναισθηματική νοημοσύνη: Ένα ακόμη εργαλείο ή ο Big Brother της εποχής μας;

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Γιατί κατεβάζει τον διακόπτη της χρηματοδότησης στην Virgin Galactic

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ