Ενέργεια & Περιβάλλον

Copenhagen Infrastructure Partners: Στα σκαριά το μεγαλύτερο εργοστάσιο Power-to-X στην Ευρώπη

  • newsroom


Με ηλεκτρόλυση 1GW θα παράγει «πράσινη αμμωνία» για τον γεωργικό τομέα και τη ναυτιλία

Η Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) είναι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νέα «πεδία» των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και άλλων αντίστοιχων projects. Και είναι παράλληλα, μια από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει σαφές ενδιαφέρον να επενδύσουν στη δημιουργία offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Η CIP, -που αναπτύσσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και στις ΗΠΑ-, έχει στα σκαριά ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό σχέδιο. Αυτή τη φορά, -σύμφωνα με ρεπορτάζ του offshorewind.biz-, για την κατασκευή μονάδας Power-to-X στο Esbjerg, η οποία  θα μετατρέπει την ενέργεια από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε «πράσινη αμμωνία».

Με δυναμικότητα 1 GW ηλεκτρόλυσης, το εργοστάσιο θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη «πράσινης αμμωνίας» χωρίς CO2.

Αυτή η αμμωνία θα χρησιμοποιηθεί από τον γεωργικό τομέα ως «πράσινο λίπασμα» και από τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως «πράσινο καύσιμο» χωρίς CO2.

Παράλληλα, η υπερβάλλουσα θερμότητα του εργοστασίου θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή θέρμανσης για το ένα τρίτο περίπου των νοικοκυριών στο Esbjerg. Θα τροφοδοτήσει, δηλαδή, ένα σύστημα τηλεθέρμανσης.

Το project θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με εταιρείες από τους κλάδους της γεωργίας και της ναυτιλίας, μεταξύ των οποίων «βαριά ονόματα» όπως οι Arla, Danish Crown, DLG, A. P. Moller-Maersk και DFDS. Έχει υπογραφεί μάλιστα και συμφωνία-μνημόνιο για την υλοποίηση της επένδυσης.

«Με αυτό το έργο, υποστηρίζουμε την περαιτέρω ανάπτυξη για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη γεωργία και τη ναυτιλία στη Δανία, μέσω της χρήσης πράσινων λιπασμάτων και πράσινων καυσίμων χωρίς CO2. Οι γεωργικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες είναι βιομηχανίες, οι οποίες ξεκινούν ένα ταξίδι απανθρακοποίησης. Λύσεις όπως το Power-to-X είναι το κλειδί για αυτές τις βιομηχανίες να κάνουν το επόμενο μεγάλο άλμα σε αυτό τον τομέα» δήλωσε ο Christian Skakkebæk, ανώτατο στέλεχος της CIP.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το νέο ενεργειακό ταμείο μετάβασης δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων σε ανανεώσιμες τεχνολογίες επόμενης γενιάς. Έτσι οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν στην απανθρακοποίηση τομέων όπως  η γεωργία και οι μεταφορές.

Μεταξύ των δυνητικών επενδυτών στο έργο είναι και το συνταξιοδοτικό ταμείο PensionDanmark, που ήδη προ δεκαετίας πόνταρε στην CIP και την ανοδική τροχιά της.