Ενέργεια & Περιβάλλον

Δαγούμας (ΡΑΕ): Εντός των ημερών στον Σκρέκα η λίστα με τα στοιχεία για τους παραγωγούς

  • Μαριάννα Τζάννε


Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει κληθεί ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - Υδροηλεκτρικά, λιγνίτες και μονάδες φυσικού αερίου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Tην βεβαιότητα ότι υπάρχουν υπερβάλλοντα κέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να φορολογήσει, επισήμανε κατά τη συνάντησή τους στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αποτύπωσης των περιθωρίων κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, αρνήθηκε διακριτικά να δώσει περισσότερα στοιχεία στην ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσία του βουλευτή του κόμματος και πρώην αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ κ.  Σωκράτη Φάμελλου και του συμβούλου του Προέδρου επί ενεργειακών θεμάτων κ. Νίκου Φαραντούρη, ο επικεφαλής της ΡΑΕ δήλωσε ότι τα  στοιχεία θα δοθούν στην κυβέρνηση που τα έχει παραγγείλει αλλά και στην βουλή.

Μάλιστα ο κ. Δαγούμας φέρεται να καταθέτει επίσημα τα ευρήματα του ελέγχου της ΡΑΕ εντός των επόμενων ημερών στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα μετά από επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον Ρυθμιστή, με την οποία ζητά την σχετική ενημέρωση.

Το θέμα της φορολόγησης αναμένεται να περιληφθεί στο νέο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, στο οποίο επανήλθε χθες ο Πρωθυπουργός λέγοντας στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

Η φορολόγηση των κερδών, έχει ενταχθεί και στην ατζέντα των προτεινόμενων μέτρων από την Κομισιόν ως ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει προ εβδομάδων και ο Πρωθυπουργός από την βουλή, λέγοντας ότι θα το εφαρμόσει αφού προηγηθεί ο σχετικός έλεγχος από την ΡΑΕ με σκοπό να φορολογηθεί το 90% (σ.σ ίσως και μικρότερο λένε αρμόδιες πηγές).

Για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δημιουργεί την ανάγκη για ένα είδος έκτακτης εισφοράς για τα υδροηλεκτρικά και τους λιγνίτες της ΔΕΗ, το λειτουργικό κόστος των οποίων είναι πολύ χαμηλότερο από την χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνει το πανάκριβο φυσικό αέριο (ειδικά στα νερά που μπορεί να κατέβει και στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα), αλλά και για την παραγωγή φυσικού αερίου κυρίως σε περιόδους που το μεταβλητό κόστος των μονάδων είναι σημαντικά χαμηλότερο από τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Σε σχέση με τα υπερκέρδη των ΑΠΕ αυτά δημιουργούν το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο αξιοποιείται ήδη για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, επομένως η φορολόγηση θα αφορά όσα έργα δεν έχουν κλειδωμένες ταρίφες.

Ο κ. Δαγούμας αναμένεται να περάσει εντός των επομένων ημερών και από την Επιτροπή Θεσμών και Ενέργειας. Από την Επιτροπή προκλήθηκε πριν το Πάσχα προκειμένου να παράσχει ολοκληρωμένη και πλήρης ενημέρωση για το ενεργειακό κόστος, την ακρίβεια και τις επιπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Διαβάστε ακόμη

Lloyd’s List Intelligence: Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Το χρονοδιάγραμμα για έξοδο από την εποπτεία

Πληρωμές μόνο σε ευρώ ή δολάρια, επιμένει η Ευρώπη – Το μήνυμα Σκρέκα για «συλλογική δράση στήριξης των νοικοκυριών»