Την υποχρέωση ανάληψης συλλογικής δράσης έναντι των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μεταφέρει στην Ε.Ε. ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, όπως ανέφερε ο ίδιος προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι θα «θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αλληλεγγύη απέναντι στον Ουκρανικό λαό και εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο».  

Αλλά και την υποχρέωση, έσπευσε να προσθέσει, «να αναλάβουμε συλλογική δράση για την στήριξη των νοικοκυριών -και ιδίως των πιο ευάλωτων- και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».  

Τι θα γίνει με το αέριο

Η συζήτηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς -πέραν της ανακούφισης των Ευρωπαίων καταναλωτών- οι «27» θα πρέπει να απαντήσουν  και σε τρία παράλληλα ερωτήματα: Πρώτον, στο ότι η η απειλή της Μόσχας για διακοπή στις ροές φυσικού αερίου σημαίνει ότι το καθεστώς Πούτιν θα μπορεί προμηθεύει όσα κράτη – μέλη επιλέγει το Κρεμλίνο. Δεύτερον, ότι δημιουργείται ζήτημα με του όρους ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών και τρίτον, ότι τα δύο προηγούμενα ερωτήματα αυξάνουν τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, μία κίνηση που η Ε.Ε. ερμήνευσε ως ύστατη προσπάθεια της Ρωσίας να στηρίξει το νόμισμά της. Κι αυτό, διότι η Μόσχα ζήτησε οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν τα συμβόλαια σε ρούβλι και όχι σε ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αν οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου δεχτούν να πληρώσουν σε ρούβλι, θα παραβιάσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έναντι της Μόσχας. Μια λύση που προτείνεται ευρέως, είναι ότι οι αγοραστές  θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμό σε σκληρό νόμισμα (ευρώ, δολάριο) στη ρωσική Gazprombank, να καταθέσουν το ποσό σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση, και να εκδώσουν πιστοποίηση ότι εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις πληρωμής. 

Ωστόσο, ορισμένα κράτη – μέλη της Ε.Ε. χαρακτηρίζουν ως «παγίδα» τις προτάσεις της Επιτροπής, καθώς αφήνει πολλά νομικά κενά ζητώντας ένα σαφέστατο μήνυμα. Το βασικό ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να πληρώνουν μόνο σε ευρώ ή δολάρια ή αν κάποιες εταιρείες θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, ανταποκρινόμενοι στο ρωσικό αίτημα. Εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανοίξουν έναν νέο τραπεζικό λογαριασμό και πληρώσουν σε ευρώ, τότε οι κυρώσεις δεν παραβιάζονται. Το τι θα κάνουν οι Ρώσοι έπειτα, είναι δική τους δουλειά. 

«Πληρωμές μόνο σε ευρώ ή δολάρια»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια» δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε, Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σημείωσε ότι «το αίτημά να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η Ε.Ε.». 

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια» συμπλήρωσε η Γαλλίδα Υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί. 

Εξήγησε δε, ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη.. 

«Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια» κατέληξε.  

Κυρώσεις στο πετρέλαιο

Στο μεταξύ, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προετοιμάζουν ήδη το επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Μόσχας, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ακόμα και το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, για να προχωρήσει η σχετική απόφαση, θα πρέπει να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις ορισμένων κρατών, κυρίως της Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμη

Θα αντέξουν οι μετοχές το νέο σκηνικό με πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια;

Tα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αλλάξουν και τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας

ΗΠΑ: Ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών για το πακέτο των $33 δισ. προς την Ουκρανία