Στα θέματα φορολογικής συμμόρφωσης και στον τρόπο που αυτή επιδρά στην προσέλκυση επενδύσεων, αναφέρθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο Ανώτερος Διευθυντής Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων του Ομίλου HelleniQ Energy, κος Παναγιώτης Δαβέρος.

Το στέλεχος της εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στην πολυνομία και στην πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζουν τη φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα, με πλήθος διατάξεων, αλλά και εισαγωγή νέων, είτε με αναδρομική ισχύ, είτε με ανάγκη πρόσθετων διευκρινίσεων.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «οι παθογένειες αυτές δημιουργούν αύξηση του κόστους συμμόρφωσης, δυσχέρεια στον μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό, συσσώρευση επίδικων υποθέσεων και καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, με ταυτόχρονη σημαντική δέσμευση ποσών».

Ο κ. Δαβέρος πρότεινε δέσμη μέτρων για την ουσιαστική επίλυση της κατάστασης, που περιλαμβάνουν την κωδικοποίηση της Φορολογικής Νομοθεσίας με αποφυγή ανάγκης διαρκών ερμηνειών, τη θέσπιση κινήτρων οικειοθελούς συμμόρφωσης, την επέκταση της ψηφιοποίησης, αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών Διοικητικής Επίλυσης Διαφορών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κος Γ. Μαυραγάνης, καθώς και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλής, ο οποίος έκλεισε την ημερίδα σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου αγόρασε έναντι 18,1 εκατ. ευρώ το μυθικό κτήμα του Κοντομηνά στην Αργολίδα

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την καταπολέμηση των ναρκωτικών