Τρία πιλοτικά προγράμματα αναβάθμισης δικτύων φυσικού αερίου με μείγμα βιομεθανίου και υδρογόνου βάζει στο στρατηγικό σχεδιασμό της η ΔΕΔΑ για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Μάριος Τσάκας, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη, το ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα αφορά την παραγωγή, διανομή και χρήση υδρογόνου σε κατοικίες. Για τις ανάγκες μάλιστα του έργου πρόκειται να επιστρατευτεί ένας οικισμός, ο οποίος στο πλαίσιο του προγράμματος θα τροφοδοτείται με H2. Ο χρόνος που θα γίνει αυτό το σημαντικό βήμα ενεργειακής μετάβασης θα εξαρτηθεί από τις μελέτες που εκπονούνται σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ αλλά και από το θεσμικό πλαίσιο που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Tα άλλα δύο πιλοτικά προβλέπουν τη μετατροπή δύο μονάδων βιοαερίου σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο θα παράγεται από την επεξεργασία υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγής.

Η εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία θα περάσει στα χέρια της Ιταλικής Italgas έχει στην ευθύνη της, την ανάπτυξη της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα πλην Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ για την ΔΕΔΑ είναι η ανάπτυξη ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου (από Κήπους έως Ορεστιάδα), στον οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση και ακριτικά χωριά όπως το Σουφλί για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η εταιρεία μέσα στους επόμενους μήνες υπολογίζει ότι θα έχει δημοπρατήσει και συμβασιοποιήσει έργα συνολικής αξίας 300 εκ ευρώ από τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει τα 200 εκ. ευρώ.

Χθες ο κ. Τσάκας επισήμανε ότι μαζί με τις επενδύσεις ιδιωτών ανεβάζουν τον προϋπολογισμό σε 1 δισ. Όπως είπε, σήμερα υλοποιείται ένα πρόγραμμα επέκτασης αγωγών αερίου μήκους 2.000 χιλιομέτρων με 70.000 νέες συνδέσεις. Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι συνδέσεις αυτές θα φτάσουν τις 170.000 συνδέσεις με την Βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην διείσδυση του φυσικού αερίου.