Ανάμεσα στους 11 υποψήφιους επενδυτές, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ καλείται να αποφασίσει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα η ΔΕΗ, εκείνους που πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

H εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας, βάζοντας μάλιστα και σχετικούς όρους στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Για παράδειγμα, έχει ήδη… κόψει το δρόμο στην State Grid μέτοχο κατά 24% του ΑΔΜΗΕ και άλλες Κινεζικές εταιρείες με μέτοχο το Κινεζικό δημόσιο θεωρώντας ότι η συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση θα προκαλούσε σύγκρουση συμφερόντων.

Η ΔΕΗ ξεκίνησε την διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 49% της εταιρείας στο χειρότερο timing, την ώρα που το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ κατέρρευσε υπό το βάρος της κακοκαιρίας Μήδεια και έφερε στην επιφάνεια την υποστελέχωση της εταιρείας και την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις από τον διαχειριστή, που έχει στην κατοχή το μονοπώλιο του δικτύου διανομής μήκους 242.000 χιλιομέτρων σε όλη την χώρα.

Την πώληση του στρατηγικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ έχει αναλάβει η ΔΕΗ με σύμβουλο ιδιωτικοποίησης την Goldman Sachs και όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε προέρχεται από  «στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές».

Η ΔΕΗ απέφυγε να ρίξει περισσότερο φως στην ταυτότητα των επενδυτών αφήνοντας στο προσκήνιο μόνο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που  διέρρευσαν κατά το προηγούμενο διάστημα και ήθελαν ανάμεσα στους μνηστήρες να διαγκωνίζονται, μερικά από τα ισχυρότερα επενδυτικά fund του πλανήτη που επενδύουν σε υποδομές.

Ανάμεσα σε αυτούς φέρεται να συγκαταλέγεται το αυστραλιανό fund Macquarie, ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, η επίσης πανίσχυρη Blackrock, η Γαλλική Ardian, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Ευρώπης ενώ τις προηγούμενες μέρες τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε ως πιθανό διεκδικητή τον όμιλο Κοπελούζου με το Καναδικό συνταξιοδοτικό fund PSP, το οποίο συμμετέχει και στο ΔΑΑ.

Μέχρι στιγμής από την συνολική εικόνα και τις διαρροές που υπάρχουν απουσιάζουν τα ονόματα μεγάλων διαχειριστών δικτύων παρότι στην ΔΕΗ επιμένουν ότι υπάρχουν υποψήφιοι.

Το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ομίλων με ισχυρή παρουσία σε δίκτυα διανομής τόνιζαν ότι η πρόταση για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου θα είχε ενδιαφέρον για αυτούς, μόνο στην περίπτωση που ο στρατηγικός επενδυτής είχε  τον διοικητικό έλεγχο της εταιρείας και η ΔΕΗ διατηρούσε κάποια δικαιώματα βέτο.

Το μοντέλο, που έχει επιλεγεί υποστήριζαν, είναι δύσκολο να δώσει κίνητρα σε διαχειριστές με εμπειρία στα δίκτυα διανομής να βάλλουν τα λεφτά τους στο ΔΕΔΔΗΕ. Και ο λόγος, είναι ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα γενναίο επενδυτικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου, υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού

Η Επιχείρηση αποδίδει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το διαχειριστή, στις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς στην αγορά ηλεκτρισμού με τις επενδύσεις να επικεντρώνονται σε υποδομές με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα αλλά και στο γεγονός ότι αυτή την περίοδο, δεν υπάρχουν αντίστοιχα ντίλ στην Ευρώπη.

Πρόσθετο στοιχείο αποτελεί η ελκυστικότητα του ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), το οποίο για την επόμενη τετραετία έχει υπολογιστεί στο 6,7% και είναι από τα πιο υψηλά στην ΕΕ σε μια αγορά μηδενικών επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το market test τον Δεκέμβριο είχαν προσέλθει 19 υποψήφιοι επενδυτές μεταξύ των οποίων μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι όσο και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων. Ωστόσο, όπως εκτιμούσαν προ εβδομάδων στην ΔΕΗ, ο αριθμός των υποψηφίων που θα φτάσουν στη short list δεν θα ξεπεράσει τα 4 έως 5 επενδυτικά σχήματα, καθώς κάποιοι θα αποχωρήσουν, άλλοι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις και κάποιοι άλλοι θα συμμαχήσουν μεταξύ τους.

Με την ρευστότητα που θα αποκομίσει η ΔΕΗ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα ενισχύει την προσπάθεια για την εξυγίανση του ισολογισμού της και θα χρηματοδοτήσει παράλληλα τα επενδυτικά της σχέδια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην ΔΕΗ αναφέρουν ότι στον διαγωνισμό θα τηρηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.

Αφού το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει για τους «Επιλέξιμους Συμμετέχοντες» , η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην επόμενη β΄φάση του διαγωνισμού, η οποία προσδιορίζεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στη Β’ φάση, μετά την υπογραφή σχετικής Σύμβασης Εμπιστευτικότητας, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα λάβουν την Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικής Προσφοράς και  θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Εικονική Αίθουσα Τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR) και θα διενεργήσουν due diligence προκειμένου να φτάσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η οποία προσδιορίζεται το καλοκαίρι.