Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΔΔΗΕ: Μέσω υποβρύχιου καλωδίου ο φωτισμός της Σπιναλόγκα

  • Μαριάννα Τζάννε


Από το πρόγραμμα Φιλόδημος θα χρηματοδοτηθεί η δράση για το ιστορικό νησί των λεπρών με πόρους 1,7 εκατ. ευρώ  

Το εμβληματικό νησάκι της Σπιναλόγκα, στο δήμο Αγίου Νικολάου της Κρήτης,  αναλαμβάνει να ηλεκτροδοτήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, ύστερα από περιπέτειες ετών.

Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Νικολάου ενέκρινε το έργο και τους όρους της σχετικής σύμβασης με τον διαχειριστή, φωτίζοντας το ιστορικό τοπίο που αναβίωσε πριν λίγα χρόνια με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο η Βικτώρια Χίσλοπ μέσα από την τηλεοπτική παραγωγή «το Νησί».

Για τις ανάγκες του έργου που πέρασε από σαράντα κύματα θα διατεθούν πόροι ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα καλύψουν την δαπάνη ηλεκτροδότησης και το κόστος κατασκευής και διαμόρφωσης χώρου στην πλευρά της Πλάκας.

Για την υδροδότηση του νησιού θα επενδυθούν 465.000 ευρώ, 155.000 ευρώ για την εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στον αρχαιολογικό χώρο και 80.000 ευρώ για τη δαπάνη της αρχαιολογικής επίβλεψης.

Όλα  αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών, μετά από πρόταση του Δήμου, η οποία εγκρίθηκε τον Ιανουάριο 2021  με πρόβλεψη  χρηματοδότησης 2.500.000 ευρώ.

Για να ξεκινήσει το έργο που σχεδιάζεται να  ολοκληρωθεί το 2024 αναμένεται σύντομα η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2025, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι από την ΡΑΕ, για την ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκας προβλέπεται νέα υποβρύχια διασύνδεση δύο νέων τριπολικών καλωδίων Μέσης Τάσης μήκους 1 χιλιομέτρου έκαστο. Για το έργο ολοκληρώνεται σύντομα η σχετική μελέτη ηλεκτροδότησης.

Από το συνολικό κόστος της σύμβασης κεφάλαια 556.000 ευρώ ο Δήμος θα πρέπει να τα  προκαταβάλει  στον ΔΕΔΔΗΕ και τα υπόλοιπα με την έναρξη κατασκευής του έργου.

Παράλληλα με τα έργα αυτά εκπονείται μελέτη για την υδροδότηση από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Αγίου Νικολάου και σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο που περιλαμβάνεται στην πράξη  «Ηλεκτροδότηση και Υδροδότηση της Νήσου Σπιναλόγκα».