Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με «ορατό σημείο» υποβολής των δεσμευτικών προσφορών τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση της διαδικασίας προς τα τέλη της χρονιάς.
Η μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή αποτελεί τη μεγαλύτερη, ίσως, σε επίπεδο προσδοκώμενου τιμήματος ενεργειακή αποκρατικοποίηση, αλλά ταυτόχρονα και εκείνη που κινείται, -και μάλιστα με ζωηρό ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές-, εντός του επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος.

Η «Champions League» των funds και ο πήχης του τιμήματος

Είναι δε στρατηγικής σημασίας, τόσο γιατί με τα κεφάλαια που θα αντληθούν η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του επείγοντος πλέον «πράσινου» μετασχηματισμού της, όσο και σε επίπεδο συμμετοχής υποψήφιων επενδυτών, καθώς έχει συγκεντρωθεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «η Champions League των funds».
Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν 11 επενδυτικά σχήματα, ενώ στις 6 Απριλίου ανακοινώθηκε η απόφαση της ΔΕΗ για τα 9 που συνεχίζουν στη δεύτερη φάση και συγκεκριμένα:

Το αμερικανικό CVC Capital, που αποτελεί πλέον, με τις διαδοχικές κινήσεις του (στην Υγεία, τις ασφάλειες, τα τρόφιμα, τις μαρίνες κ.α.), τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα, τα επίσης αμερικανικά funds BlackRock, KKR, Οak Hill Advisors, οι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι με έδρα την Αυστραλία Macquarie και  First State Investment, το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian, το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I καθώς και το καναδικό ΒCI (British Columbia Investments).

Ως «μαγνήτης» για την προσέλκυση αυτών των big players λειτουργούν η «κλειδωμένη» υψηλή απόδοση κεφαλαίου στο 6,69%, για την περίοδο 2021-2024, καθώς και όλα τα άλλα κρίσιμα στοιχεία (κύκλος εργασιών, επενδυτικό πρόγραμμα κ.α.) που συνθέτουν την εικόνα του ΔΕΔΔΗΕ.

Αν ληφθεί υπόψη η ρυθμιζόμενη βάση του Διαχειριστή, που σήμερα υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ με προοπτική να φτάσει στα 3,4 δις εντός διετίας, καθώς και τα EBITDA των 450 εκατ. ευρώ για το 2020 (τα οποία ενοποιεί η ΔΕΗ), το κατώφλι του προσδοκώμενου τιμήματος για το 49% εύλογα τίθεται από τη ΔΕΗ στην περιοχή των 1,5 δις ευρώ.

Η εξέλιξη του διαγωνισμού και οι διεργασίες για συμμαχίες

Έτσι, είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα, τα «φώτα» του ενδιαφέροντος θα μονοπωλήσει ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν για τις άλλες μεγάλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών), ο οδικός χάρτης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει απόλυτα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα, συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναμένεται να γίνει επισκόπηση και ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία του διαγωνισμού, να υπάρξουν οι απαραίτητες εγκρίσεις για τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας, το προκαταρκτικό σχέδιο σύμβασης, και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τα επόμενα βήματα.

Το πρώτο από αυτά θα λάβει χώρα από αύριο Τρίτη, οπότε και αναμένεται να ανοίξει το Virtual Data Room, ώστε οι μνηστήρες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, στο παρασκήνιο, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη έντονες διεργασίες τόσο μεταξύ των υποψηφίων που πέρασαν στη δεύτερη φάση, όσο με ομίλους που είναι εκτός του διαγωνισμού, αλλά επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω κοινοπραξίας. Έτσι, αν και θεωρείται ότι είναι ακόμη νωρίς, εκτιμάται ότι εντός του καλοκαιριού θα έχουν «κλειδώσει» δύο τουλάχιστον μεγάλες συμμαχίες με τη συμμετοχή τόσο υφιστάμενων υποψηφίων όσο και «εξωτερικών». Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακοί όμιλοι, καθώς και ευρωπαϊκής «ταυτότητας» Διαχειριστές.