Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν πέρσι οι εκπομπές ρύπων από τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ, περιορίζοντας κατά 24,7% τα CO2 σε σχέση με το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου σε 15 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εκπομπές.

Τους κλιματικούς στόχους της εταιρείας ευνόησαν πρωτίστως ο περιορισμός λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και δευτερευόντως η μείωση του φυσικού αερίου και των πετρελαϊκών σταθμών της Επιχείρησης, η συνεισφορά των οποίων ήταν λιγότερη. Η ΔΕΗ κατά την παρουσίαση που έκανε στις 22 Δεκεμβρίου στο Investor Day στο Λονδίνο, ανέφερε ότι οι εκπομπές CO2 για το 2023 αναμένεται να είναι σύμφωνα με το πλάνο μείωσης των εκπομπών ρύπων έως το 2028, πετυχαίνοντας και τους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση για τις ρήτρες βιωσιμότητας στα τρία ομολογιακά δάνεια που έχει συνάψει. Συγκεκριμένα, η διοίκηση προέβλεψε ότι το 2026,  οι εκπομπές θα μειωθούν σε 5,9 εκ. τόνους έναντι 23,1 εκατομμυρίων τόνων CO2 το 2019 που είναι το έτος βάσης για τον υπολογισμό των εκπομπών με στόχο να παρουσιάσει μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) μέχρι το 2040.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του για τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, το Green Tank, που αποτελεί ένα ενεργειακό think tank, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει, παρά την μεγάλη πρόοδο που έκανε η ΔΕΗ στην μείωση των εκπομπών, δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους της ρήτρας  βιωσιμότητας (απόδοση που συνδέεται με στόχους μείωσης CO2) που περιείχε το ομολογιακό δάνειο ύψους 500 εκ. που είχε συνάψει το 2021 που προέβλεπε μείωση 57%.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε, για το ανθρακικό αποτύπωμα της ηλεκτροπαραγωγής την προηγούμενη χρονιά, η ΔΕΗ εξάντλησε το συνολικό προϋπολογισμό άνθρακα για ολόκληρη την χρονιά από τον Νοέμβριο του 2023, υπερβαίνοντας τον προϋπολογισμό κατά 1,31 εκατομμύρια τόνους για όλο το έτος.

Όπως αναφέρεται η ΔΕΗ το 2021 είχε συνάψει τρία συνολικά  ομολογιακά δάνεια που περιείχαν ρήτρες βιωσιμότητας. Στα άλλα δύο συνολικού ύψους 775 εκ. ευρώ, οι εκπομπές από τις θερμικές μονάδες της επιχείρησης θα έπρεπε να μειωθούν κατά 40% το 2022 συγκριτικά με το 2019.

Με βάση τα δεδομένα του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), για όλες τις θερμικές μονάδες της ΔΕΗ το 2022 οι συνολικές εκπομπές ήταν 14.92 εκ. τόνοι, μια μείωση της τάξης του 35.3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. Παρά τη μείωση όμως, η επίδοση αυτή ήταν περίπου 4.7 ποσοστιαίες μονάδες ή 1.07 εκ. τόνους CO2 μακριά από τον στόχο του -40% (13.85 εκ. τόνοι) που αντιστοιχεί στη ρήτρα βιωσιμότητας των δύο πρώτων ομολογιακών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το report απόδοσης του ομολόγου, τον Μάρτιο του 2023 η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 36% έναντι στόχου 40% εντός του 2022.

Η μείωση ενεργοποίησε τη ρήτρα αειφορίας, καθώς έστω και για λίγες ποσοστιαίες μονάδες, η ΔΕΗ βρέθηκε κάτω από τον στόχο μείωσης κατά 40%, ο οποίος προβλεπόταν στο «πράσινο» ομόλογο (Sustainability Linked Bond, SLB) με συνέπεια την πληρωμή πέναλτι που μεταφράστηκε σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι πιο βρώμικες μονάδες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Green Tank, κατά 74.3% λιγότερους ρύπους από όσους εξέπεμψε 10 χρόνια πριν, παρουσίασε πέρσι ο λιγνιτικός ατμοηλεκτρικός σταθμός του Αγίου Δημητρίου, με αθροιστικές εκπομπές 3.37 εκ. τόνους, πρώτος και με διαφορά στον επιμερισμό των εκπομπών στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, το 2023.

Ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου ως ο μεγαλύτερος της χώρας κατείχε διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροπαραγωγή, με εξαίρεση το 2023 που η εικόνα αυτή άλλαξε για κάποιους μήνες. Αυτό συνέβη εξαιτίας της αξιοποίησης της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία για τους πέντε από τους δώδεκα μήνες του 2023, παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε άλλη λιγνιτική μονάδα. Εξαιτίας αυτού, η Πτολεμαΐδα 5 κατέχει τη 2η θέση της κατάταξης με 1.74 εκ. τόνους.

Την πρώτη τριάδα των λιγνιτικών σταθμών συμπληρώνει ο λιγνιτικός σταθμός της Μεγαλόπολης IV, ο οποίος έπειτα από δύο μήνες μηδενικής παραγωγής, τέθηκε ξανά σε λειτουργία τον Δεκέμβριο. Στη γενική κατάταξη  κατατάσσεται 5ος εκπέμποντας 0.6 εκ. τόνους το 2023.

Την 3η θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων ρυπαντών στην ηλεκτροπαραγωγή καταλαμβάνει ο σταθμός φυσικού αερίου «Μεγαλόπολη V» με εκπομπές 1,1 εκ. τόνους.

Ακολουθεί ο σταθμός αερίου Λαύριο IV-V με 0.74 εκ. τόνους, ενώ 6η κατατάσσεται η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της Αλουμίνιον με 0.61 εκ. τόνους.

Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά την πρωτιά σε εκπομπές κατέχουν δύο από τους τρεις πετρελαϊκούς σταθμούς που βρίσκονται στην Κρήτη (Αθερινόλακκος και Λινοπεράματα) με συνολικές εκπομπές 1.02 εκ. τόνους το 2023.

Μάλιστα ο Αθερινόλακκος (0.57 εκ. τόνοι) βρέθηκε στην 8η θέση, πιο ψηλά από επτά σταθμούς ορυκτού αερίου και έναν λιγνιτικό που υπολειτούργησαν. Ακολούθησε ο σταθμός της Σορωνής στη Ρόδο (0.31 εκ. τόνοι) και έπειτα ο πετρελαϊκός σταθμός στα Χανιά (0.26 εκ. τόνοι). Αθροιστικά οι τέσσερις πρώτοι σε εκπομπές πετρελαϊκοί σταθμοί αντιπροσωπεύουν το 59.3% των συνολικών εκπομπών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Συγκρίνοντας την κατάταξη των σταθμών το 2023 με την αντίστοιχη του 2022, παρατηρείται πως ενώ ο Άγιος Δημήτριος παραμένει 1ος και τις δύο χρονιές, ο σταθμός ορυκτού αερίου Μεγαλόπολη IV έπεσε από τη 2η (το 2022) στην 6η θέση (το 2023), παραχωρώντας τη θέση του στην Πτολεμαΐδα 5. Στην πρώτη πεντάδα των πιο ρυπογόνων μονάδων το 2022, βρισκόταν και ο λιγνιτικός σταθμός Μελίτη Ι, ο οποίος το 2023 έπεσε στην 14η θέση.  Τη θέση του Μελίτη Ι,  κατέλαβε η μονάδα της Αλουμίνιον (5η το 2023), η οποία το 2022 βρισκόταν χαμηλότερα στην 8η θέση.

Διαβάστε ακόμη 

Επιδοτήσεις 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Oι 5 φθηνότερες και οι 5 ακριβότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (πίνακες + γράφημα)

Πλειστηριασμοί: Το «θρίλερ» για τα παπούτσια της «Πετράκης» και τα νέα «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ