Την μοναδική έγκυρη και δεσμευτική προσφορά που υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας κατέθεσε χθες η ΔΕΗ, στο διαγωνισμό για το μέγα υδροηλεκτρικό Cebren αρχικής δυναμικότητας 333 ΜW. Η υδροηλεκτρική μονάδα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα), με την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM να είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο και την επενδυτική αξία της σύμβασης να υπολογίζεται στα 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ. Αν η διαδικασία  ευωδοθεί και η ΔΕΗ επιλεγεί τότε θα είναι και η πρώτη μεγάλη έξοδος της Επιχείρησης στον τομέα της πράσινης ενέργειας εκτός Ελλάδας.

Προχθές άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ.  Στάσσης μιλώντας στους αναλυτές δήλωνε ως πιθανή την επέκταση μέσω εξαγοράς στην Ρουμανία τους επόμενους μήνες με την ενεργειακή κρίση να φαίνεται ότι έχει βάλλει φρένο στο σχέδιο επέκτασης στα Βαλκάνια.

Το υδροηλεκτρικό Cebren αποτελεί ένα έργο παραχώρησης της εκμετάλλευσης υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka. Τις εξελίξεις γύρω από την διαγωνιστική διαδικασία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας  Νάσερ Νουρεντίνι. Στον διαγωνισμό προσφορά υπέβαλλε και η γαλλική εταιρεία EDF, η οποία όμως δεν προσκόμισε την εγγυητική επιστολή συμμετοχής, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός πλαισίου. Η διαγωνιστική διαδικασία για το υδροηλεκτρικό της γειτονικής χώρας άρχισε στις αρχές του έτους και η προθεσμία για την υποβολή των  δεσμευτικών προσφορών έληξε χθες.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αξιολογήσει την προσφορά εντός 60 ημερών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η διαδικασία θα είναι διαφανής και ότι η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, εφ’ όσον η αξιολόγηση θα είναι επιτυχής. Κατόπιν θα αρχίσει η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Cebren. Το έργο κρίνεται πολύ σημαντικό για την Βόρεια Μακεδονία μεσούσης της ενεργειακής κρίσης αλλά και της προιστορίας του καθώς έχει στο ενεργητικό του 13 ανεπιτυχείς προσπάθειες υλοποίησης τα τελευταία 20 χρόνια. Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας.