Περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετους πόρους δηλαδή συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ θα βάλει στα ταμεία της η ΔΕΗ από την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου βιωσιμότητας, για το οποίο λόγω της υψηλής ζήτησης, αποφασίστηκε να ανοίξει ξανά σήμερα και για μια μέρα, το Βιβλίο Προσφορών.

Υπολογίζεται ότι από την συμπληρωματική έκδοση η Επιχείρηση θα μπορεί να αντλήσει πρόσθετους πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων. Στα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 150 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε τις προηγούμενες μέρες ως αποτέλεσμα της τεράστιας απήχησης που είχε το SLB (Sustainability Linked Bond) από μεγάλους και υψηλού κύρους επενδυτές Έλληνες και ξένους με το 70% αυτών να προέρχεται από το εξωτερικό.

Η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται την θετική της πορεία στην αγορά, η οποία πιστοποιείται σε όλα τα μέτωπα, παρά το αυξημένο κόστος που έχει από το λιγνίτη λόγω της εκτίναξης των CO2 αλλά και από την πορεία επιτοκίων και την ρευστότητα που επικρατεί αυτή την περίοδο στις αγορές.

Η έκδοση της ΔΕΗ με αρχικό στόχο 500 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές και μάλιστα με το χαμηλότερο πήχη επιτοκίου σε σχέση με τις εκτιμήσεις (3,875%), αντλώντας πολύτιμα έσοδα που θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, επενδύσεις και άλλους εταιρικούς σκοπούς.

Καθώς μάλιστα η έκδοση συνδέεται με περιβαλλοντικούς στόχους έως το 2022 (μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2, με έτος βάσης το 2019), όπως τονίζουν από τη ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κατεύθυνση των κεφαλαίων.

Η συμπληρωματική έκδοση του πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2026 έρχεται ως αποτέλεσμα των πιέσεων που υπήρξαν από επενδυτές τις προηγούμενες μέρες, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν σε αυτή είτε ήθελαν να συμμετάσχουν με μεγαλύτερα ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει συνδέσει τα οικονομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ομολόγου με την επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών στόχων έτσι ώστε, σε περίπτωση που δεν πετύχει τους στόχους αυτούς να προβλέπεται επιβάρυνση στο κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.

Η μεγάλη αποδοχή της ομολογιακής έκδοσης έρχεται να πιστοποιήσει για άλλη μια φορά την επιτυχή πορεία ανάκαμψης της εταιρείας, η οποία τους τελευταίους 18 μήνες έχει καταφέρει να ξαναβάλει την ΔΕΗ στις αγορές και να «πουλήσει» ένα πολύ ελκυστικό αφήγημα στους επενδυτές και τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια, το οποίο αποτυπώνεται και στη μετοχή.

Σήμερα η τιμή είναι στα 9,2 ευρώ και  η κεφαλαιοποίηση έχει σκαρφαλώσει στα 2,1 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2019, οι ορκωτοί ελεγκτές πιστοποιούσαν με τις παρατηρήσεις τους, την μεγάλη αβεβαιότητα στην συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ με την μετοχή να διαπραγματεύεται τότε στα χαμηλότερα επίπεδα, στο 1,26 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση  να διαμορφώνεται μόλις στα 292 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7 φορές κάτω από την σημερινή χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας!