της Μαριάννας Τζάννε
 
Αγώνα δρόμου για να κλείσουν οι βασικές κατευθύνσεις για την υπόθεση της αποεπένδυσης της ΔΕΗ από το λιγνίτη μέχρι το αυριανό Euroworking, καταβάλλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Χθες σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προκειμένου να συζητηθεί το νέο πλαίσιο και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση που να οδηγεί στην επόμενη μέρα για τις δύο θυγατρικές της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν φαίνεται να συζητά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μέσα σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, εξέλιξη που έσπευσε άλλωστε χθες να προαναγγείλει στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ και ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο ίδιος μάλιστα εμφανίζεται να δήλωσε ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει εντός Απριλίου. Στο ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η λύση αυτή δεν έχει «κλειδώσει» ωστόσο δίνουν σοβαρές πιθανότητες να προκριθεί ως το πιο ενδεδειγμένο μοντέλο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις του προηγούμενου διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι «ο νόμος, μόνο με νόμο μπορεί να αλλάξει».

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την γεωθερμία και τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ που προβλέπεται να ψηφιστεί από την βουλή στις 5 Μαρτίου. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να «τρέχει» το διαγωνισμό ή αν αυτός θα αναληφθεί από άλλο φορέα.

Η ΔΕΗ καταβάλλει προσπάθεια ώστε να βελτιώσει τους όρους του διαγωνισμού που έγιναν αφορμή για να ναυαγήσει η προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση στον γόρδιο δεσμό της τροφοδοσίας της Μελίτη από το ορυχείο της Αχλάδας αλλά και να υιοθετηθεί ένας μηχανισμός επιμερισμού ζημιών κερδών, τουλάχιστον για μία διετία. Το επίμαχο σχέδιο είχε απορρίψει η ΔΕΗ στον προηγούμενο διαγωνισμό επικαλούμενη μπλόκο από της ΕΕ.

Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται επίσης η αποτίμηση των μονάδων καθώς η προηγούμενη έβαζε πολύ ψηλά τον πήχη και από τους υποψηφίους θεωρείται ήδη ξεπερασμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι εταιρειών που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό, θεωρούν την υπόθεση του λιγνίτη τελειωμένη για την παρούσα κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί το τίμημα και να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχουν στο τραπέζι.

Κυβέρνηση και ΔΕΗ ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί αφού θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές στους όρους του νέου διαγωνισμού για να μπορέσει να έχει αίσια έκβαση η αποεπένδυση και μάλιστα κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου.