της Μαριάννας Τζάννε

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κριθεί το μέλλον της ηλεκτροδότησης της Λάρκο από την ΔΕΗ, την ώρα που η επιχείρηση δείχνει να σκληραίνει την στάση της στους εκπροσώπους της υψηλής τάσης, όπως φάνηκε άλλωστε και από την πρόσφατη ανακοίνωση για την Χαλυβουργική.

Η ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των ανείσπρακτων οφειλών από την βαριά βιομηχανία, εμφανίζεται αποφασισμένη να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια όσων παραβιάζουν συστηματικά τις συμφωνίες τροφοδοσίας με ρεύμα.

Η Λάρκο παραμένει ο μεγαλύτερος οφειλέτης με τα χρέη να έχουν εκτιναχτεί στα 285 εκατομμύρια ευρώ και με πολλές ιδιαιτερότητες αφού είναι μια εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο, στην οποία η ΔΕΗ μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών ελέγχει περίπου το 11% τω μετοχών της.

Παρά τα τελεσίγραφα που έχει στείλει η εταιρεία, το υπουργείο Περιβάλλοντος βλέπει πρωτίστως το πολιτικό κόστος από μια ενδεχόμενη διακοπή, πιέζοντας να δοθεί πίστωση χρόνου μέχρι να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση.

Στις 12 Δεκεμβρίου, η ΔΕΗ, είχε ανακοινώσει ότι έδινε περιθώριο έως την 1 Ιανουαρίου στην βιομηχανία, πριν προχωρήσει στην άρση εκπροσώπησης της εταιρείας που ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης. Προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης με την Λάρκο, η ΔΕΗ έβαζε την θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η Λάρκο να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την ενέργεια που καταναλώνει και την εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της Λάρκο έναντι της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης που συνάφθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη Λάρκο, προτρέποντάς την να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Στο μέτωπο της Χαλυβουργικής, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας φάνηκε τις προηγούμενες μέρες ότι ανοίγει το δρόμο των νομικών διεκδικήσεων σε βάρος της ιστορικής βιομηχανίας. Η ΔΕΗ, με ανακοίνωσή της στρέφεται κατά της επιχείρησης χαρακτηρίζοντας “αδικαιολόγητη” την κατανάλωση ρεύματος, την οποία αποδίδει στην παραγωγή άλλων προϊόντων.

Είναι κοινό μυστικό ότι η Χαλυβουργική είχε σταματήσει από το 2015 την παραγωγή χάλυβα λόγω της μεγάλης ύφεσης στον τομέα των κατασκευών και είχε μισθώσει την μονάδα σε τρίτους για την παραγωγή άλλων προϊόντων. Αυτό συνιστά κατά την ΔΕΗ παραβίαση των όρων ηλεκτροδότησης της εταιρείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν προνομιακά τιμολόγια υπό τον όρο της παραγωγής χάλυβα ή συναφών προϊόντων.

Η ΔΕΗ ήδη έχει προβεί στις ενέργειες τις οποίες εκείνη θεωρεί κατάλληλες για την περίσταση, ενώ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της, τόσο για την -μέσω της αναδρομικής ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας- αποκατάσταση της προφανούς ζημίας την οποία υπέστη, όσο και την διαλεύκανση πιθανής εξαπάτησής της.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ διεκδικεί από τη Χαλυβουργική οφειλές ύψους 31,4 εκ. ευρώ από λογαριασμούς που δεν έχουν εξοφληθεί και οι οποίοι οδήγησαν στο “λουκέτο” της Χαλυβουργικής, όταν ο ΑΔΜΗΕ εκτέλεσε σχετική εντολή της ΔΕΗ στις 16 Δεκεμβρίου.