Τον διεθνή πυλώνα της στρατηγικής που θα βάλει την επιχείρηση στο βαγόνι μιας πολυεθνικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης θα ξεκινήσει να χτίζει σε ισχυρές βάσεις τους επόμενους μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ, με κινητήριο μοχλό τη μεγάλη ρευστότητα που της προσφέρει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και το τίμημα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Είναι πλέον φανερό ότι η εταιρεία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να ελέγχει το 34% των μετοχών της δεν είναι πια ίδια. Εχει στη μετοχική της βάση πανίσχυρους θεσμικούς επενδυτές με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές χρήματος, έχει πετύχει σημαντική οικονομική εξυγίανση, διαθέτει τα κατάλληλα όπλα, αλλά και τη μεγάλη τεχνογνωσία για να αναζητήσει ευκαιρίες και προοπτικές εκτός συνόρων. Εκεί όπου διαδραματίζεται μια πραγματική κοσμογονία αλλαγών, αλλά υπάρχει και πληθώρα έργων καθαρής ενέργειας που θα αλλάξουν τη «βρώμικη» και περιβαλλοντικά επιβαρυμένη γειτονιά των Βαλκανίων.

Οδηγός στο γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2026 με στόχο την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW στο εξωτερικό με έμφαση στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Πρόκειται για επενδύσεις που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ από ένα σύνολο κεφαλαίων 9,3 δισ. ευρώ έως το 2026, από τα οποία 3,9 δισ. προορίζονται να επενδυθούν στις ΑΠΕ.

Γιατί σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Χώρες κοντινές στην Ελλάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η εξάρτηση από τα πυρηνικά εργοστάσια και η ισορροπία σε ένα μείγμα καυσίμων, η Ρουμανία και η Βουλγαρία αποτελούν αγορές όπου τα πράσινα συστήματα παραγωγής ενέργειας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία. Σήμερα, η πυρηνική ενέργεια είναι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία λειτουργώντας τον παλαιότερο σταθμό στο Κοζλοντούι και σχεδιάζοντας νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το 2020 αντιπροσώπευε το 41% της συνολικής παραγωγής, με τον άνθρακα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Από κοντά βρίσκεται και η Ρουμανία με την πυρηνική ενέργεια από το εργοστάσιο της Cernavoda να παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, βάζοντας στα σχέδια τον διπλασιασμό της και νέες μονάδες που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από το 2030.

Πρόκειται για αγορές που γνωρίζει και έχει μελετήσει από την προηγούμενη θητεία του στην ENEL Ρουμανίας και παλαιότερα ως επικεφαλής στον όμιλο Enel Green Power για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης.

Οι δύο χώρες συνιστούν με βάση τις αναλύσεις της ΔΕΗ ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Οχι μόνο λόγω της δυναμικής διείσδυσης των ΑΠΕ και των σχεδιαζόμενων επενδύσεων για να φτάσουν τις Δυτικές χώρες, αλλά και χάρη στις διασυνδέσεις με το ελληνικό σύστημα. Ενα επιτελείο ικανών και έμπειρων στελεχών της εταιρείας σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους έχει ξεκινήσει το σκανάρισμα των δύο αγορών με στόχο να τρέξουν οι πρώτες συμφωνίες μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022.

Οπως αναφέρουν στο «business stories» στελέχη της ΔΕΗ, το ενδιαφέρον της εταιρείας επικεντρώνεται στα παραδοσιακά έργα ΑΠΕ (ηλιακή ενέργεια και φωτοβολταϊκά) και ο λόγος είναι ότι η επιχείρηση επιδιώκει να επενδύσει σε τεχνολογίες που γνωρίζει καλά και αναπτύσσει και στην Ελλάδα, είτε εξαγοράζοντας άδειες που θα ωριμάσει η ίδια είτε σε συνεργασία με ισχυρούς τοπικούς εκπροσώπους της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια η πράσινη ισχύς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας που παρουσιάζονται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η Ανατολική Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με την απανθρακοποίηση της παραγωγής και τη μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Ωστόσο, έχει χαράξει στρατηγική απαλλαγής από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας προβλέπεται σε ετήσια βάση να αυξάνεται κατά 15% στη Βουλγαρία και κατά 8% στη Ρουμανία έως το 2030. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της επόμενης δεκαετίας, εκτιμάται ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά της Ρουμανίας θα ξεπεράσει την Ελλάδα και θα φτάσει το 50% από 47% που είναι για τη χώρα μας και 32% για την αγορά της Βουλγαρίας.

Η Ρουμανία σχεδιάζει να προσθέσει 6,9 GW νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν από το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Περισσότερα από 3,7 GW προβλέπεται να είναι έργα ηλιακής ενέργειας, με στόχο να φτάσει σε μερίδιο το 30,7% της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από 24% σήμερα. Πρόκειται για μια στρατηγική πράσινης ανάπτυξης που δίνει στη Ρουμανία σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μετά από κάποια χρόνια στασιμότητας των μεγάλων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προκλήθηκαν από τη δυσκαμψία της ρουμανικής νομοθεσίας.

Αργή και δύσκολη η ενεργειακή μετάβαση

Σήμερα η χώρα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 3 GW σε αιολικά πάρκα και σχεδόν 1,4 GW σε ηλιακούς σταθμούς, η οποία θα υπερδιπλασιαστεί έως το τέλος του 2030.

Ο ρόλος των παραδοσιακών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, επανεξετάζεται με βάση το νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αρκετές μονάδες άνθρακα και λιγνίτη χρειάζονται αναβάθμιση προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο η ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι μακράς διάρκειας και καθόλου εύκολη.

Στη Βουλγαρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση πιέζει την Ε.Ε. να δοθεί παράταση και προσπαθεί να διαπραγματευτεί ώστε το 2040 να αποτελέσει την καταληκτική προθεσμία του στόχου της για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα να κυριαρχούν, μένει ένα μικρό μερίδιο σε έργα από υδροηλεκτρική, ηλιακή και αιολική παραγωγή, κάτι που δείχνει όμως τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς.

Το 2020 οι ηλιακοί σταθμοί αντιπροσώπευαν 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ τα αιολικά πάρκα 700 MW. Πέρσι εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 77 MW, ενώ φέτος θα συνδεθούν στο σύστημα επιπλέον 114 MW. Μέχρι το 2024 προβλέπεται ότι η Βουλγαρία θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 1,8 GW σε 4,3 GW. Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Βουλγαρίας (NECP), η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 21,4% το 2020 σε 27,9% το 2030.

Στα ραντάρ της ΔΕΗ αλλά με μικρότερη επενδυτική ορμή (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) βρίσκεται επίσης η Σερβία για επενδύσεις στις ΑΠΕ αλλά και η Βόρεια Μακεδονία, στις οποίες διεκδικεί, μαζί με την Αρχιρόδον, την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», ισχύος 333-458 MW και συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

«Σταθεροποιητές» τιμών και λογαριασμών αναζητούν κυβέρνηση και ΕΕ

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου

Ποιες συναλλαγές μπορεί να θεωρηθούν ως ύποπτες για «ξέπλυμα χρήματος»